A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - A vasúton utazók jogai

 • A vonatom 45 percet késett. Ez elég sok idő, tekintve, hogy az út rövid volt, kevesebb, mint 3 óráig tartott. Jogosult vagyok-e kártérítésre?

  NEM – Kártérítés csak akkor jár Önnek, ha a késés eléri vagy meghaladja az egy órát.

 • Párizsból Brüsszelbe utaztam vonattal. Elektromos kerekesszékem, melyet a vasúttársaság alkalmazottja helyezett el a vasúti kocsi egyik polcán, útközben leesett és tönkrement.  Köteles-e a vasúttársaság megtéríteni nekem az új kerekesszék árát?

  IGEN – Ha az Ön által használt mozgássegítő eszköz a vasúttársaság hibájából megrongálódik, a társaságnak meg kell fizetnie az általa okozott kárt, bármekkora összegről legyen is szó.

 • Milyen jogaim vannak, ha a vonat, amellyel utazom, útközben elakad a pályán?

  A vonat elakadása esetén a vasúttársaság köteles gondoskodni arról, hogy – ahol és amikor ez fizikailag lehetséges – az utasokat (más módon) elszállíttassa a vonattól a vasútállomásra, egy másik indulási helyre vagy a célállomásra.

 • Magammal szállíthatom-e a vonatok bármelyikén a kerékpáromat?
   

  IGEN – amennyiben a kérdéses kerékpár szállítása könnyen megoldható, és nem befolyásolja hátrányosan a kérdéses vasúti szolgáltatást. Az adott vonattól is függ, hogy a kerékpárszállításra lehetőség nyílik-e (méret, hely stb.), és ha igen, kell-e kerékpár után viteldíjat fizetni. Ezért mielőtt útnak indul, feltétlenül tájékozódjon a vasúti társaságnál a vonatkozó feltételekről.
   

 

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
A vasúton utazók jogai
EU-jogszabályok
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz