Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Pravice potnikov v železniškem prometu

 • Vlak je imel 45 minut zamude. To se mi zdi kar veliko, glede na to, da je vožnja trajala manj kot 3 ure. Ali lahko zahtevam, da mi vrnejo denar?

  NE – Do povračila cene vozovnice ste upravičeni, če zamuda znaša najmanj eno uro.

 • Z vlakom sem potoval iz Pariza do Bruslja. Moj električni invalidski voziček je med vožnjo padel s prtljažne police in je zdaj uničen.  Na polico ga je dal delavec železniške družbe.  Ali lahko zahtevam od železniške družbe povračilo stroškov za nakup novega?

  DA – Kadar je za poškodbo pripomočka za gibanje kriva železniška družba, vam mora stroške v celoti povrniti (ni finančnih omejitev).

 • Kakšne pravice imam, če je vlak, na katerem sem potovala, obtičal na progi in ni mogel nadaljevati vožnje?

  Če je železniška povezava prekinjena in vlak ne more nadaljevati vožnje, mora železniški prevoznik poskrbeti za (alternativni) prevoz od vlaka do železniške postaje, do alternativne točke odhoda ali do končnega cilja, kadar in kjer je to fizično mogoče.

 • Ali lahko natovorim kolo na vsak vlak?
   

  DA – Pod pogojem, da je s kolesom lahko ravnati ter da nikogar ne ovira. Prevoz kolesa je odvisen tudi od tega, ali ima vlak možnost takega prevoza (velikost, prostor itd.), za prevoz boste morda morali tudi plačati. Svetujemo vam, da se o prevozu kolesa z vlakom še pred potovanjem pozanimate pri železniški družbi.
   

 

Glej osnovne informacije o tem področju
Pravice potnikov v železniškem prometu
Zakonodaja EU
 • Pravice potnikov v železniškem prometu Deutsch español français italiano English
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje