Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Актуализация : 25/04/2017

Често задавани въпроси - Права на пътуващите с влак

 • Влакът ми закъсня с 45 минути. Това е твърде много за кратко пътуване - по-малко от 3 часа. Имам ли право да ми бъдат върнати пари?

  НЕ — За да имате право на обезщетение, закъснението трябва да бъде поне един час.

 • По време на пътуването ми от Париж до Брюксел моята електрическа инвалидна количка бе повредена при падане от етажерка във влака и не може да бъде поправена.  Тя бе поставена там от служител на железопътната компания.  Имам ли право да поискам разходите за нова количка да ми бъдат възстановени от железопътната компания?

  ДА — Не съществува таван за финансовото обезщетение, когато железопътната компания е отговорна за нанесените върху оборудване за придвижване щети.

 • Какви са правата ми, ако влакът, с който пътувам, е блокиран на пътя?

  Ако влакът е блокиран на релсовия път, железопътното предприятие е длъжно да осигури (алтернативен) транспорт от влака до гарата, до алтернативна отправна точка или до крайната дестинация, когато и където това е физически възможно.

 • Мога ли да взема велосипеда си във влака?
   

  ДА — ако велосипедът ви не създава затруднения и не пречи на предоставянето на конкретната железопътна услуга. От значение също така е дали в самия влак има възможност за превоз на велосипеди (обем, пространство и пр.). Може да се наложи да платите такса. Затова преди пътуването трябва да проверите в железопътната компания как стои този въпрос.
   

 

Вижте основната информация по темата
Права на пътуващите с влак
Законодателство на ЕС
 • Права на пътуващите с влак Deutsch español français italiano English
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети