Veelgestelde vragen - Een medisch voorschrift voorleggen in een ander EU-land

NEE, de regels zeggen alleen welke informatie op het voorschrift moet staan. Een bepaald formulier of formaat is niet nodig. Meestal staat op een gewoon voorschrift voor gebruik in uw eigen land al alle informatie die nodig is om het in een ander EU-land te kunnen gebruiken.
Maar voor de zekerheid kunt u de arts vragen om in ieder geval de volgende gegevens te vermelden:

  • Gegevens over de patiënt: achter- en voornaam (allebei voluit geschreven) en geboortedatum
  • De datum van afgifte van het voorschrift
  • Gegevens van de arts die het voorschrift afgeeft: achter- en voornaam (voluit geschreven), beroepskwalificatie, contactgegevens, werkadres (met inbegrip van het land) en handtekening (geschreven of digitaal)
  • Gegevens van het product dat wordt voorgeschreven: de generieke naam of stofnaam (dus niet de merknaam, want die kan verschillen per land), de vorm (tabletten, oplossing enz.), de hoeveelheid, de concentratie en de dosering.

JA, niet elk geneesmiddel is in alle EU-landen te krijgen. Vaak wordt het wel verkocht, maar onder een andere naam. Vraag uw arts daarom om de generieke naam of stofnaam te gebruiken, als u van plan bent het middel in een apotheek in een ander EU-land af te halen. Die apotheek kan u dan het juiste middel geven. Wilt u weten of een bepaald geneesmiddel ook in een ander EU-land verkrijgbaar is, neem dan contact op met het nationale contactpunt in uw land.

JA, u kunt er ook in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen mee terecht.
NEE De regels gelden echter niet voor Zwitserland en daarom zijn Zwitserse apotheken niet verplicht voorschriften uit EU-landen te aanvaarden. Omgekeerd zijn de EU-landen niet verplicht voorschriften uit Zwitserland te erkennen.

NEE, als er geen gegevens op het voorschrift ontbreken, is de apotheker verplicht u het voorgeschreven geneesmiddel te geven, voor zover het in Spanje natuurlijk beschikbaar is. Bij weigering kunt u zich wenden tot het nationaal contactpunt van het land.

JA, de wetgeving van de EU bepaalt dat geneesmiddelen moeten worden verstrekt volgens de nationale regels. Een van de regels in Tsjechië is dat voorschriften maar twee weken geldig zijn. De Tsjechische apotheker had dus gelijk.

Momenteel kunt u een Fins elektronisch voorschrift alleen in Kroatië, Estland en Portugal gebruiken zonder papieren kopie. Reist u dus met uw Fins elektronisch voorschrift naar een ander EU-land, dan moet u uw arts ook om een papieren voorschrift vragen. Gelieve de lijst van beschikbare elektronische grensoverschrijdende gezondheidsdiensten te raadplegen voor elektronische voorschriften die in andere landen worden afgegeven.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 20/12/2023
Deze bladzijde delen