Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 31/08/2017

Pogosta vprašanja - Pravice letalskih potnikov

 • Pred kratkim sem potoval z letalom in so mi izgubili prtljago. Pritožil sem se prevozniku, vendar nisem povsem zadovoljen z njihovim odgovorom. Se lahko pritožim še kam?

  DA – V zvezi z mednarodnim letom se obrnite na evropski potrošniški centerEnglish v svoji državi. Pri notranjem letu se obrnite na nacionalni potrošniški center.

 • Na spletu sem kupovala vozovnico in sem doživela šok, ko sem hotela plačati in sem videla končno ceno. Mislila sem, da morajo letalski prevozniki takoj na začetku navesti celotno končno ceno, to je z vsemi taksami in stroški vred?

  DA – Pri tem morajo jasno navesti znesek vsake posamezne postavke (ceno leta, takse, stroške, dodatne storitve in pristojbine).

 • V EU letim iz države zunaj EU, na primer iz ZDA v Pariz. Ali imam pravico do odškodnine, če je let odpovedan?

  DA – če ima vaš letalski prevoznik sedež v državi EU.

 • Z letalom bi moral potovati iz Londona v Barcelono. Zaradi gostega prometa sem na letališče prišel pozno, ampak še preden so zaprli izhod za vkrcanje. Vseeno mi niso dovolili vkrcanja. Ali sem upravičen do odškodnine?

  NE – Niste namreč izpolnili zahteve, da je treba prijavo na let opraviti v navedenem času.

 • Na sodišču bom zahteval odškodnino za odpovedani let. Ali veljajo za tožbo časovni roki?

  Rok za pritožbo urejajo predpisi vsake posamezne države EU, zato se od države do države razlikujejo.

 • Kakšne pravice imam, če mi niso dovolili vkrcanja na naslednji let, ker sem na izhod prišel prepozno zaradi zamude pri prvem letu?

  DA – če so leti del ene rezervacije, vam mora prevoznik ponuditi možnost izbire med povračilom stroškov vozovnice in čim prejšnjim povratnim letom na letališče odhoda ali preusmeritvijo do končne destinacije na poznejši datum, ki vam ustreza, pod primerljivimi prevoznimi pogoji in ob upoštevanju razpoložljivosti sedežev. Če vas preusmerijo in do končne destinacije prispete s triurno ali daljšo zamudo, ste upravičeni do odškodnine.

 • Danes dopoldne bi moral z letalom odpotovati iz Londona, a mi je letalski prevoznik pravkar poslal sporočilo sms, da je let odpovedan. Ali sem upravičen do odškodnine?

  DA – Po pravilih EU imate določene pravice. Upravičeni ste do odškodnine za celotno ceno vozovnice za tisti del potovanja, ki ga niste opravili, oziroma do leta po spremenjeni poti. Če že čakate na letališču in se odločite za prevoz po spremenjeni poti, imate glede na dolžino čakanja pravico tudi do hrane in osvežilnih napitkov ter dveh brezplačnih telefonskih klicev, sporočil sms ali elektronskih sporočil. Če je spremenjeni let na vrsti šele dan po vašem prvotno načrtovanem letu, imate pravico tudi do hotelske nastanitve in (odvisno od okoliščin) denarnega nadomestila.
 • Moje letalo je imelo štiriurno zamudo. Ali imam pravico do denarnega nadomestila?

  Kadar zamuda letala znaša več kot tri ure, so potniki upravičeni do denarnega nadomestila, če letalski prevoznik ne more dokazati, da je zamuda posledica izrednih razmer, ki se jim s primernimi ukrepi ni dalo izogniti.
   
 • Na prijavnem okencu so mi povedali, da je moj let iz Bruslja za London odpovedan. Odločil sem se, da ne bom odpotoval z drugim letalom. Razložili so mi, da bom prejel povračilo za vozovnico in denarno nadomestilo. Minilo je že več tednov, a še vedno nisem nič dobil. Ali za povračilo stroškov in nadomestila veljajo časovne omejitve?

  DA – Povračilo za plačano ceno vozovnice bi vam morali izplačati v sedmih dneh po datumu odpovedi leta. Denarno nadomestilo je odvisno od vzroka za odpoved leta, toda pravila EU ne določajo roka za izplačilo nadomestila.
 • Ali mi morajo izplačati nadomestilo samo za odpovedan let ali tudi za zamudo?

  Oboje. Če je bil let odpovedan ali je letalo zamujalo zaradi izrednih razmer, denimo slabega vremena, niste upravičeni do nadomestila. Čeprav pri odpovedi oziroma zamudi leta zaradi izrednih razmer nimate pravice do nadomestila, pa vam mora letalski prevoznik vseeno ponuditi pomoč (povračilo stroškov vozovnice ali let po spremenjeni poti) in oskrbo (hrano in pijačo in/ali hotelsko nastanitev), medtem ko čakate na alternativni let.
   
Glej osnovne informacije o tem področju
Pravice letalskih potnikov
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje