Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 31/08/2017

Često postavljana pitanja - Prava putnika u zračnom prometu

 • Europski zračni prijevoznik nedavno je izgubio moju prtljagu. Žalio sam se, ali nisam potpuno zadovoljan odgovorom. Mogu li svoju žalbu uputiti nekome drugome?

  MOŽETE. Za prekogranične letove možete se obratiti europskom potrošačkom centruEnglish u svojoj zemlji. Za domaće letove obratite se nacionalnom potrošačkom centru.

 • Pri nedavnoj rezervaciji leta šokirao me konačni iznos koji sam trebao platiti s dodanim porezima i naknadama.  Zar zračni prijevoznici nisu dužni odmah jasno naznačiti ukupnu cijenu karte uključujući poreze i naknade?

  JESU. Potrebno je jasno naznačiti cijenu svake stavke (cijena karte, porezi, naknade i davanja).

 • Ako putujem iz zemlje koja nije članica EU-a, npr. iz SAD-a u Pariz, imam li kakva prava u slučaju otkazivanja leta?

  IMATE, uz uvjet da vaš zračni prijevoznik ima dozvolu za obavljanje djelatnosti u nekoj europskoj zemlji.

 • Rezervirao sam let iz Londona u Barcelonu.  Zbog gužve u prometu stigao sam u zračnu luku netom prije zatvaranja ukrcajnog izlaza,  ali mi nije dopušteno da se ukrcam.  Imam li kakva prava?

  NEMATE. Niste poštovali zahtjev u pogledu svojeg dolaska na prijavu za let do predviđenog roka.

 • Postoji li rok u kojem mogu pokrenuti postupak za naknadu troškova zbog otkazivanja leta?

  To ovisi o nacionalnim zakonodavstvima te se razlikuje među zemljama EU-a.

 • Imam li kakva prava ako mi nije dopušteno da se ukrcam na povezani let jer sam prekasno stigao na ukrcajni izlaz zbog kašnjenja prvog leta?

  IMATE. Ako su letovi dio iste rezervacije, prijevoznik vam mora ponuditi izbor između povrata iznosa plaćenog za kartu, najranijeg mogućeg povratnog leta do zračne luke polaska, najranijeg mogućeg preusmjeravanja do konačnog odredišta ili kasnijeg preusmjeravanja po vašem izboru u sličnim uvjetima prijevoza, ovisno o dostupnosti putničkih mjesta. Ako ste preusmjereni i na konačno odredište stignete s više od tri sata zakašnjenja, imate pravo na kompenzaciju.

 • Imao sam zakazan let iz Londona za danas ujutro, ali sam upravo dobio poruku od zračnog prijevoznika da je let otkazan.  Imam li kakva prava?

  IMATE prava na temelju pravila EU-a.  Imate pravo na povrat cijelog iznosa plaćenog za kartu za dio putovanja koji nije izvršen ili na preusmjeravanje u najkraćem mogućem roku.  Ako ste već u zračnoj luci i odaberete preusmjeravanje, imate pravo i na obroke i osvježavajuća pića razmjerno vremenu provedenom u čekanju te na dva telefonska poziva, tekstualne poruke ili poruke e-pošte.  Imate pravo i na smještaj i noćenje ako ste preusmjereni dan nakon planiranog leta te, ovisno o slučaju, na novčanu naknadu.
 • Let mi je kasnio četiri sata.  Imam li pravo na novčanu naknadu?

  Ako je vaš let kasnio više od tri sata, možda imate pravo na novčanu naknadu ako zračni prijevoznik ne može dokazati da je kašnjenje uzrokovano izvanrednim okolnostima koje se nije moglo izbjeći razumnim mjerama.

   
 • Po dolasku na prijavu za let, saznao sam da je moj let Bruxelles – London otkazan.  Odlučio sam ne putovati i rečeno mi je da će mi troškovi za kartu biti vraćeni te da ću dobiti novčanu naknadu.  Prošlo je više tjedana, a još uvijek nisam dobio ništa.  Postoji li rok za povrat plaćenog iznosa i uplatu naknade?

  POSTOJI. Iznos plaćen za kartu trebao vam je biti vraćen u roku od sedam dana od otkazivanja leta. Isplata naknade ovisi o razlogu otkazivanja leta, ali pravilima EU-a nije propisan rok za plaćanje naknade.
 • Imam li pravo na naknadu samo za letove koji su otkazani ili mogu dobiti naknadu i zbog kašnjenja letova?

  U oba slučaja imate pravo na naknadu. Međutim, u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta nemate pravo na naknadu ako je kašnjenje ili otkazivanje uzrokovano izvanrednim okolnostima, npr. lošim vremenom. Ako je otkazivanje ili kašnjenje leta uzrokovano izvanrednim okolnostima, možda nećete imati pravo na naknadu, ali prijevoznik vam i dalje mora osigurati pomoć (povrat novca ili preusmjeravanje) i skrb (obroci i/ili smještaj) dok čekate zamjenski prijevoz.

   
Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Prava putnika u zračnom prometu
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje