Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Senast kontrollerat : 19/03/2018

Vanliga frågor - Flygresor

 • Mitt bagage försvann när jag reste med ett europeiskt flygbolag nyligen. Jag klagade hos flygbolaget, men är inte helt nöjd. Kan jag klaga hos någon annan?

  JA – För utrikesflyg kan du kontakta det europeiska konsumentcentrumet i ditt land. För inrikesflyg ska du kontakta ett nationellt konsumentcentrum.

 • När jag bokade ett flyg nyligen fick jag en chock när jag skulle betala. Slutpriset hade blivit mycket högre sedan skatter och avgifter lagts till. Visst måste flygbolagen visa det totala biljettpriset, inklusive skatter och avgifter, redan från början?

  JA – Dessutom ska de olika delarna av priset tydligt framgå, dvs. biljettpriset, skatter och olika avgifter och tillägg.

 • Om jag reser från länder utanför EU, t.ex. från USA till Paris, har jag några rättigheter om flyget ställs in?

  JA, under förutsättning att du flyger med ett europeiskt flygbolag.

 • Jag hade bokat ett flyg från Barcelona till London. På grund av trafiken kom jag fram väldigt sent till flygplatsen, men strax innan gaten stängdes. Jag fick inte gå ombord på flyget. Har jag några rättigheter?

  NEJ – Eftersom du inte checkade in i tid har du inga rättigheter.

 • Finns det någon tidsfrist för att vidta rättsliga åtgärder och få ersättning för ett inställt flyg?

  Det beror på lagstiftningen i varje enskilt EU-land och kan därför skilja sig åt mellan länderna.

 • Har jag några rättigheter om jag inte tillåts gå ombord på ett anslutande flyg för att mitt första flyg var försenat och jag därför kom för sent till gaten?

  JA – Om flygningen är en del av en enda bokning måste flygbolaget erbjuda dig att välja mellan 1) återbetalning av biljettpriset och en returresa till avgångsflygplatsen snarast möjligt, 2) ombokning till din slutdestination snarast möjligt eller 3) ombokning till ett senare datum som passar dig under likvärdiga transportvillkor, beroende på platstillgång. Om du bokas om och kommer fram till din slutdestination tre timmar för sent eller mer har du rätt till kompensation.

 • Jag skulle flyga från London nu på morgonen, men har just fått ett sms från flygbolaget om att flyget är inställt. Har jag några rättigheter?

  JA – Enligt EU-lagstiftningen har du rätt att få tillbaka hela biljettkostnaden för den del av resan som ställts in, eller ombokning så snart som möjligt. Om du redan är på flygplatsen och väljer att boka om resan ska du också få mat och dryck i proportion till väntetiden samt två telefonsamtal, sms eller mejl. Du har också rätt till hotell om det nya flyget går dagen efter, samt ekonomisk ersättning beroende på omständigheterna.
 • Mitt flyg var fyra timmar försenat. Har jag rätt till ekonomisk ersättning?

  Om ditt flyg är mer än tre timmar försenat kan du få ersättning om flygbolaget inte kan bevisa att förseningen berodde på extraordinära omständigheter som inte kunde undvikas genom rimliga åtgärder.
   
 • När jag skulle checka in fick jag veta att mitt flyg från Bryssel till London var inställt. Jag bestämde mig då för att inte resa. Flygbolaget sa att jag skulle få pengarna tillbaka för biljetten samt ekonomisk ersättning. Det har nu gått flera veckor och jag har fortfarande inte fått några pengar. Finns det någon tidsfrist för återbetalning och kompensation?

  JA – Du borde ha fått tillbaka biljettkostnaden inom sju dagar efter att flyget ställdes in. Om du får någon ekonomisk ersättning beror på orsaken till det inställda flyget och det finns ingen deadline.
 • Kan jag bara få ersättning för inställda flyg eller gäller det även försenade flyg?

  Båda, men du får ingen ersättning om flyget ställdes in eller försenades på grund av extraordinära omständigheter som dåligt väder. Även vid extraordinära omständigheter måste flygbolaget dock ge dig pengarna tillbaka för biljetten eller hjälpa dig att boka om flyget. Du har också rätt till mat och/eller hotell medan du väntar på ett alternativt färdsätt.
   
Läs mer på huvudsidan
Flygresor
Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd