Veelgestelde vragen - Ziektekostendekking bij kort verblijf

Nee. De Europese ziekteverzekeringskaart geeft in een ander EU-land recht op alle noodzakelijke medische zorg of behandelingen die niet kunnen worden uitgesteld totdat u weer in eigen land bent.
De zorgverlener beoordeelt op basis van uw gezondheidstoestand en de duur van uw verblijf of een bepaalde behandeling noodzakelijk is en niet kan worden uitgesteld tot na thuiskomst.
Ja. Met een voorlopig vervangend ziekteverzekeringsbewijs heeft u dezelfde rechten als met de Europese ziekteverzekeringskaart. Maar een verzekeraar mag niet standaard een voorlopig vervangend ziekteverzekeringsbewijs geven in plaats van een Europese ziekteverzekeringskaart. Het voorlopig vervangend ziekteverzekeringsbewijs is een noodoplossing voor gevallen waarin afgifte van een Europese ziekteverzekeringskaart onmogelijk is, zoals na diefstal of verlies van de kaart in het buitenland, of als u plotseling naar het buitenland moet en er geen tijd meer is om een kaart te verstrekken.
Nee. Binnen de EU is een reisverzekering niet verplicht. De Europese ziekteverzekeringskaart dekt echter niet de kosten van particuliere gezondheidszorg en ook geen andere kosten zoals die van reddingsacties in skigebieden, verloren of gestolen bagage, en repatriëring. Als u voor dergelijke risico’s verzekerd wilt zijn, moet u een reisverzekering afsluiten.
Ja. Als u een ziektekostenverzekering in een EU-land heeft en van plan bent naar een ander EU-land te reizen, heeft u recht op een Europese ziekteverzekeringskaart. Er geldt één uitzondering: onderdanen van derde landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland en geen Europese ziekteverzekeringskaart krijgen als zij daar verzekerd zijn.
De Europese ziekteverzekeringskaart dekt alle medische controles en zorg rondom uw zwangerschap en, inclusief een onverwachte bevalling in een ander EU-land (als u bijvoorbeeld op reis bent en de baby te vroeg geboren wordt).
Ja. Als u een chronische ziekte heeft (zoals diabetes, astma, kanker of als u bijvoorbeeld nierdialyse nodig heeft), heeft u recht op de behandeling die noodzakelijk en is gelet op uw medische toestand en de duur van uw verblijf. Houd er wel rekening mee dat u voor uw vertrek contact met de zorgverlener moet opnemen als er gespecialiseerde apparatuur of personeel nodig is (zoals bij nierdialyse, zuurstoftherapie, chemotherapie enz.). U moet ook onthouden dat u met de Europese ziekteverzekeringskaart niet verzekerd bent voor geplande behandelingen, d.w.z. als u doelbewust voor een medische behandeling naar het buitenland gaat.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 06/11/2023
Deze bladzijde delen