Întrebări şi răspunsuri - Asigurarea de sănătate pe durata șederilor temporare

Nu. Cardul CEASS acoperă toate îngrijirile sau tratamentele medicale care devin necesare pe durata unei călătorii în altă țară din UE și care nu pot fi amânate până la întoarcerea acasă.
Furnizorul de asistență medicală este cel care stabilește, în funcție de problema de sănătate și de durata șederii, dacă un anumit tip de tratament este necesar și nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă.
Da. Certificatul provizoriu de înlocuire vă conferă aceleași drepturi ca și cardul CEASS. Cu toate acestea, casele de asigurare nu ar trebui să își facă un obicei din a furniza certificatul în locul cardului. Certificatul provizoriu de înlocuire ar trebui emis atunci când circumstanțe excepționale împiedică eliberarea unui card, cum ar fi furtul sau pierderea cardului dacă sunteți deja în străinătate sau călătoriile neprevăzute care fac imposibilă eliberarea la timp a unui CEASS.
Nu. Nu sunteți obligat să aveți asigurare de călătorie când vă deplasați pe teritoriul UE. Rețineți, totuși, că CEASS nu va acoperi costurile asistenței medicale private sau pe cele legate de operațiunile salvamontiștilor în stațiunile de schi, repatriere sau recuperare de bunuri pierdute ori furate. Prin urmare, dacă doriți să evitați astfel de riscuri, vă recomandăm să încheiați o asigurare de călătorie.
Da. Dacă sunteți acoperit de un sistem obligatoriu de asigurări de sănătate într-o țară din UE și intenționați să călătoriți în alt stat membru, puteți obține un card CEASS. Există o singură excepție: cetățenii din afara UE nu pot utiliza cardul CEASS în Danemarca, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția și nici nu îl pot obține în aceste țări, chiar dacă sunt asigurați acolo.
Cardul CEASS acoperă toate controalele și îngrijirile medicale legate de sarcină en, inclusiv nașterea neprevăzută (dacă, de exemplu, intrați în travaliu pe durata unei călătorii în străinătate).
Da. Dacă aveți o boală cronică (diabet, cancer, astm, insuficiență renală care necesită dializă etc.), aveți dreptul la orice tratament considerat necesar en, ținând seama de starea dumneavoastră de sănătate și de durata șederii. Totuși, vă rugăm să rețineți că, pentru orice tratament care implică echipamente sau personal specializat (dializă, oxigenoterapie, chimioterapie etc.), trebuie să obțineți un acord prealabil din partea furnizorului de asistență medicală înainte de a călători în străinătate. Vă atragem atenția asupra faptului că CEASS nu vă dă dreptul la tratamente programate, adică nu acoperă costurile medicale în cazul în care scopul călătoriei în străinătate este obținerea unui tratament.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 06/11/2023
Partajați această pagină