Συχνές ερωτήσεις — Ευρωπαϊκές εκλογές

Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν το 2029. Κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίζει την ημερομηνία ή τις ημερομηνίες διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εντός συγκεκριμένης περιόδου.
Οι πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές διεξήχθησαν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024. Μπορείτε να δείτε τα πλήρη αποτελέσματα στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε περισσότερες από μία χώρες στις ευρωεκλογές. Εάν είστε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας σας, π.χ. της Αυστρίας, αλλά επιθυμείτε να ψηφίσετε άλλη χώρα, π.χ. στη Γερμανία, πρέπει να δηλώσετε την πρόθεσή σας αυτή και να εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους της Γερμανίας.
Σε ορισμένες χώρες η ψήφος είναι υποχρεωτική. Ελέγξτε τον ιστότοπο των εθνικών αρχών.
Κάθε χώρα της ΕΕ είναι ελεύθερη να ορίσει τη δική της ελάχιστη ηλικία ψήφου. Αυτή τη στιγμή, η ελάχιστη ηλικία ψήφου είναι τα 16 έτη στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Μάλτα, τα 17 έτη στην Ελλάδα και τα 18 έτη σε όλες τις άλλες χώρες. Στο Βέλγιο, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές από την ηλικία των 16 ετών.
Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ επιτρέπουν στους υπηκόους τους να ψηφίζουν από το εξωτερικό στις ευρωεκλογές. Σε ορισμένες χώρες, οι ψηφοφόροι υποχρεούνται να δηλωθούν στις εθνικές εκλογικές αρχές τους για να έχουν το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό (ταχυδρομικώς ή σε πρεσβεία/προξενείο), ενώ σε άλλες, η ταχυδρομική ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί στις πρεσβείες/προξενεία.
Επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες εθνικές αρχές της χώρας σας.
Όχι. Πρέπει να επιλέξετε μία από τις δύο.
Κάθε 5 έτη.
Στις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές υπήρχαν 705 ευρωβουλευτές, εκλεγμένοι από όλες τις 27 χώρες της ΕΕ.
Ο αριθμός των εδρών ανά χώρα λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό σε κάθε χώρας της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης των Ευρωπαίων πολιτών από μικρότερες χώρες. Ο ελάχιστος αριθμός εδρών ανά χώρα είναι 6 και ο μέγιστος 96.
Μπορείτε να ψηφίσετε υποψηφίους είτε του Βελγίου είτε της Φινλανδίας είτε των Κάτω Χωρών —αλλά μόνο μία επιλογή από τις τρεις. Εάν επιλέξετε να ψηφίσετε για το φινλανδικό ή το ολλανδικό ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να ελέγξετε τις πρακτικές ρυθμίσεις ψηφοφορίας από το εξωτερικό.
Η ενωσιακή νομοθεσία απαγορεύει την ψηφοφορία περισσότερες από μία φορές στις ευρωεκλογές. Αυτή η νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών νόμων περί υποχρεωτικής ψηφοφορίας, σε περίπτωση διπλής ιθαγένειας. Δηλαδή, καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να ψηφίσετε σ’ αυτήν εάν έχετε αποφασίσει να ψηφίσετε στην άλλη χώρα της οποίας είστε υπήκοος.
Εάν ζείτε εκτός της ΕΕ, κατά κανόνα μπορείτε να ψηφίσετε στις ευρωπαϊκές εκλογές στην πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας σας, αλλά το δικαίωμα ψήφου σας εξαρτάται από τους εκλογικούς κανόνες στη χώρα καταγωγής σας.
Δεν μπορείτε να ψηφίσετε σε περισσότερες από μία χώρες στις ευρωεκλογές. Εάν είστε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας σας, της Αυστρίας, αλλά επιθυμείτε να ψηφίσετε στη Γερμανία, πρέπει να δηλώσετε την πρόθεσή σας αυτή και να εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους της Γερμανίας.
Μπορείτε να είστε υποψήφιος στις ευρωεκλογές εάν είστε υπήκοος της ΕΕ. Μπορείτε να είστε υποψήφιος είτε στη χώρα καταγωγής σας είτε, εάν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, στη χώρα διαμονής σας. Θα ισχύουν για σας οι ίδιοι όροι που ισχύουν και για τους υπηκόους εκείνης της χώρας.
Κάθε χώρα της ΕΕ έχει τη δική της διαδικασία για την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές. Εάν θέλετε θα υποβάλετε υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές ενώ ζείτε σε χώρα της ΕΕ χωρίς να είστε υπήκοός της, θα πρέπει να υποβάλετε τα ίδια δικαιολογητικά με τους υποψηφίους που είναι υπήκοοι της χώρας αυτής.
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία Europe Direct.
Η υπηρεσία «Η Ευρώπη σου – Συμβουλές» παρέχει προσωπικές συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας στην ΕΕ, διευκρινίζει την ενωσιακή νομοθεσία όπως εφαρμόζεται στην περίπτωσή σας και σας κατευθύνει σε φορέα που μπορεί να σας παράσχει περαιτέρω βοήθεια, εάν χρειαστεί. Εναλλακτικά, το δίκτυο SOLVIT μπορεί να βοηθήσει όταν μια δημόσια αρχή σε άλλη χώρα της ΕΕ δεν σέβεται τα δικαιώματά σας ως πολίτη της ΕΕ. Το δίκτυο μπορεί να επικοινωνήσει με την εν λόγω αρχή και να συνεργαστεί μ’ αυτήν για την επίλυση του προβλήματός σας.

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό

Νομοθεσία της ΕΕ

Τελευταίος έλεγχος: 19/06/2024
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα