Spørgsmål og svar – Valget til Europa-Parlamentet

Næste valg til Europa-Parlamentet finder sted i 2029. Hvert enkelt EU-land fastsætter den eller de datoer i denne periode, hvor afstemningen skal finde sted.
Det seneste valg til Europa-Parlamentet fandt sted den 6.-9. juni 2024. Du kan se alle resultaterne på Europa-Parlamentets website.
Alle EU-borgere kan stemme ved valg til Europa-Parlamentet. Du kan kun stemme ved Europa-Parlamentsvalget i ét land. Hvis du er registreret vælger i dit hjemland, f.eks. Østrig, men ønsker at stemme i f.eks. Tyskland, skal du anmode om dette og registreres på valglisten i Tyskland.
I nogle EU-lande er der stemmepligt. Tjek de nationale myndigheders websted.
Alle EU-lande kan frit fastsætte deres egen nationale minimumsalder for stemmeafgivelse. I øjeblikket er den 16 år i Østrig, Tyskland og Malta, 17 år i Grækenland og 18 år i alle andre lande. I Belgien kan EU-borgere søge om at stemme ved valg til Europa-Parlamentet, når de er fyldt 16 år.
Næsten alle EU-lande tillader deres statsborgere at stemme fra udlandet ved valg til Europa-Parlamentet. I nogle lande skal vælgerne lade sig registrere hos valgmyndighederne i hjemlandet for at være berettiget til at stemme fra udlandet (pr. post eller på en ambassade eller et konsulat), mens de i andre lande kan brevstemme på ambassader eller konsulater.
Du kan få information hos de nationale myndigheder i det pågældende land.
Nej. Du skal vælge ét land.
Hvert 5. år.
I det seneste valg til Europa-Parlamentet var der 705 MEP'er, som blev valgt i de 27 EU-lande.
Antallet af pladser pr. land beregnes ud fra befolkningstallet EU-landet plus behovet for et minimum af repræsentation for europæiske borgere fra mindre lande. Det mindste antal pladser pr. land er 6 og det højeste 96.
Du kan stemme på kandidater til Europa-Parlamentsvalget i enten Belgien, Finland eller Holland, men kun ét af disse lande. Hvis du vælger at stemme på den finske eller hollandske liste, skal du tjekke de praktiske regler for stemmeafgivning fra udlandet.
EU-lovgivningen forbyder at stemme mere end én gang ved et valg til Europa-Parlamentet. I tilfælde af dobbelt statsborgerskab, træder denne lov i stedet for national lovgivning om stemmepligt. Det vil sige, at intet EU-land kan tvinge dig til at stemme dér, hvis du har besluttet at stemme i det andet land, hvor du er statsborger.
Hvis du bor uden for EU, kan du normalt stemme ved Europa-Parlamentsvalget på dit hjemlands ambassade eller konsulat, men din ret til at stemme afhænger af valgreglerne i dit hjemland.
Du kan kun stemme ved Europa-Parlamentsvalget i ét land. Hvis du er registreret vælger i dit hjemland, Østrig, men ønsker at stemme i Tyskland, skal du anmode om dette og registreres på valglisten i Tyskland.
Du kan stille op til Europa-Parlamentsvalget, hvis du er EU-borger. Du kan stille op som kandidat i dit hjemland, eller, hvis du bor i et andet EU-land, kan du stille op som kandidat dér. Du vil så være underlagt de samme betingelser som landets egne statsborgere.
Hvert enkelt EU-land har sin egen procedure for at stille op som kandidat. Hvis du ønsker at stille op til valg til Europa-Parlamentet og bor i et EU-land, som du ikke er statsborger i, skal du indsende den samme dokumentation som de kandidater, der er statsborgere i dit værtsland.
Besøg Europa-Parlamentets website. Du kan også kontakte Europe Direct.
Your Europe – Råd & Vink tilbyder personlig rådgivning om dine rettigheder i EU, forklarer, hvordan EU-lovgivningen gælder i din særlige situation, og sender dig videre til en tjeneste, der kan hjælpe dig yderligere, hvis det er nødvendigt. Alternativt kan SOLVIT hjælpe, hvis en offentlig myndighed i et andet EU-land ikke respekterer dine EU-rettigheder. De kan kontakte myndigheden for at samarbejde med dem om at løse dit problem.

Se de vigtigste oplysninger om dette emne

EU-lovgivning

Senest tjekket: 19/06/2024
Del denne side