Veelgestelde vragen - Europese verkiezingen

De volgende Europese verkiezingen vinden plaats van 6 tot en met 9 juni 2024. Elk EU-land beslist zelf op welke dag(en) binnen die periode de verkiezingen worden gehouden.
Alle EU-burgers kunnen stemmen bij de Europese verkiezingen. U mag bij de Europese verkiezingen maar in één land stemmen. Als u bijvoorbeeld in Oostenrijk op de kiezerslijst staat maar in een ander land, zeg Duitsland, wilt stemmen, moet u dat kenbaar maken en zich in Duitsland als kiezer laten registreren.
Sommige landen kennen een stemplicht. Kijk dit na op de website van de nationale autoriteiten.
Elk EU-land mag zelf zijn minimumleeftijd om te mogen stemmen bepalen. Momenteel is het in Oostenrijk, Duitsland en Malta 16, in Griekenland 17 en in alle andere landen 18. In België kunnen EU-burgers vanaf 16 jaar stemmen bij de Europese verkiezingen als zij daarom vragen.
In bijna alle EU-landen mogen onderdanen hun stem bij de Europese verkiezingen vanuit het buitenland uitbrengen. In sommige landen moeten kiezers zich registreren bij hun nationale verkiezingsorgaan om vanuit het buitenland te kunnen stemmen (per post of bij de ambassade of het consulaat). In andere landen vindt het stemmen per post plaats bij de ambassade of het consulaat.
Vraag dit na bij de nationale instantie in het betrokken land.
Nee. U moet er één kiezen.
Om de vijf jaar.
Het Europees Parlement heeft 720 leden, die worden gekozen uit de 27 EU-landen.
Het aantal zetels per land hangt samen met het aantal inwoners van het land. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat de kleinere landen een minimumniveau van vertegenwoordiging moeten hebben. Het minimumaantal zetels per land is zes en het maximum 96.
U kunt stemmen op kandidaten in België, Finland of Nederland, maar alleen maar in één van deze landen. Als u voor de Finse of Nederlandse lijst kiest, moet u checken hoe u vanuit het buitenland kunt stemmen.
Volgens het EU-recht mag u maar één keer stemmen bij de Europese verkiezingen.
Deze wet weegt in geval van een dubbele nationaliteit zwaarder dan de nationale stemplicht. Dat betekent dat geen enkel EU-land u mag dwingen daar te stemmen als u heeft besloten te stemmen in het andere land waarvan u de nationaliteit bezit.
Als u buiten de EU woont, kunt u uw stem voor de EU-verkiezingen meestal uitbrengen bij de ambassade of het consulaat van uw eigen land, maar uw stemrecht hangt af van de verkiezingsregels in uw eigen land.
U mag bij de Europese verkiezingen maar in één land stemmen. Als u in Oostenrijk op de kiezerslijst staat maar in Duitsland wilt stemmen, moet u dat kenbaar maken en zich in Duitsland als kiezer laten registreren.
Als u een EU-burger bent, kunt u zich verkiesbaar stellen bij de Europese verkiezingen. U kunt zich kandidaat stellen voor uw land van herkomst of, als u in een ander EU-land woont, voor dat land. Voor u gelden dezelfde voorwaarden als voor de onderdanen van dat land.
Elk EU-land heeft daar zijn eigen procedure voor. Wilt u zich kandidaat wilt stellen bij de Europese verkiezingen en woont u in een EU-land waarvan u niet de nationaliteit heeft? Dan moet u dezelfde bewijsstukken overleggen als de kandidaten die wel de nationaliteit van het land hebben.
De website van het Europees Parlement. U kunt ook contact opnemen met Europe Direct.
Your Europe – Advies geeft persoonlijk advies over uw EU-rechten, geeft uitleg over het EU-recht dat van toepassing is op uw specifieke situatie en verwijst u zo nodig door naar een instantie die u verder kan helpen. Als een overheidsinstantie in een ander EU-land uw EU-rechten niet eerbiedigt, kunt u zich ook tot Solvit wenden. Die kunnen contact opnemen met de instantie om uw probleem op te lossen.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 09/02/2024
Deze bladzijde delen