Последна проверка: 13/02/2023

Работа на срочен договор

Равни условия на заетост

Трябва да предоставите на служителите си на срочен договор същите условия на заетост като на вашите служители на постоянен договор, включително заплащане, отпуски, срокове за предизвестие и други права и обезщетения, свързани с тяхната работа. Като работодател сте задължен да информирате служителите си, работещи на срочен договор, когато се освободят постоянни работни места.

Последователни срочни договори

Страните от ЕС са длъжни да въведат поне една от следните мерки в своите национални закони, за да предотвратят злоупотребите с последователни срочни договори:

Здраве и безопасност

Преди служителите ви да започнат работа, трябва да ги информирате за всички евентуални рискове, свързани с нея, включително за необходимите специални квалификации, умения или медицинско наблюдение.

Предупреждение

В някои държави от ЕС не можете да назначавате работещи на срочен договор на определени работни места, особено ако те изискват специално медицинско наблюдение.

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Вашият съветник от EURES

Вашият съветник от EURES може да ви информира за условията на труд и да ви помогне при процедурите за наемане на работа във вашата страна или във вашия трансграничен регион.

Имате ли въпроси относно извършването на стопанска дейност през граница, например износ или разширяване на дейността в друга страна от ЕС? Ако отговорът е да, Enterprise Europe Network може да ви даде без платен съвет.

Можете да използвате и Инструмент за търсене на услуги за оказване на помощ, за да намерите необходимата ви помощ.

Споделяне на страницата: