Senest tjekket: 24/01/2019

Dyr og planter med på rejsen

Kæledyr (hunde, katte og fritter)

Som EU-borger kan du frit rejse med din kat, hund eller fritte, hvis den har et europæisk kæledyrspasen. Passet kan udstedes af godkendte dyrlæger, og det skal fremgå af passet, at dyret har en gyldig rabiesvaccination.

Hvis du har en hund, kat eller fritte, der er under tre måneder gammel (og ikke er vaccineret mod rabies), bør du tjekke de nationale regleren .

EU's kæledyrspas gælder kun for hunde, katte og fritter. Hvis du har andre kæledyr, som f.eks. kaniner eller kanariefugle, skal du undersøge, hvilke nationale regleren der gælder for rejser med dyr til og fra landet.

Hvis du tager et dyr med til Finland, Irland, Malta eller Storbritannien, skal det behandles mod bændelormen echinococcus på følgende måde:

Id-mærkning

Dit dyr skal have en mikrochip eller en læsbar tatovering fra før den 3. juli 2011 med samme kode som anført i passet.

Andre dyr og planter

Du må gerne tage dyr og planteren med - også dele af dem - når du rejser til andre EU-lande. Men de fleste EU-lande har strenge regler for transport af truede arter eller produkter fremstillet af dem. Det kan være nødvendigt med en tilladelse, hvis du vil rejse med visse arter.

Du kan finde reglerne for hver enkelt art i EU's database om handel med vilde dyr og planteren. Du kan også kontakte CITES-myndighedenesfrbgen i dit land for at finde ud af, om du har brug for et certifikat for at rejse med de pågældende arter.

I tilfælde af udbrud af dyresygdomme kan der være lokale begrænsninger for transport af levende dyr og produkter fremstillet af dyr. Det er bedst at kontakte veterinærmyndighederne, hvis du har planer om at transportere dyr.

Sagseksempel

Tjek altid, om du må tage det købte med hjem

Kaya var på ferie i Grækenland. Med sig tilbage til Malta havde hun en halskæde lavet af skildpaddeskjold. Hun blev standset i tolden og bedt om at vise en tilladelse for halskæden. Hun havde ingen tilladelse, og derfor blev halskæden konfiskeret. Normalt kan varer transporteres frit i EU. Men der er strenge regler for transport af visse udryddelsestruede arter. Næste gang bør Kaya spørge den maltesiske CITES-myndighed, om hun har brug for et certifikat for den vare, hun gerne vil have med hjem.

Spørgsmål og svar

EU-lovgivning

Brug for information om reglerne i et bestemt land?

Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?

Kontakt de specialiserede hjælpetjenester

Del denne side: