Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Potovanje - živali in rastline

 • Ali moj morski prašiček lahko dobi evropski potni list za hišne živali?

  NE – Žal ne more, saj je evropski potni list za hišne živali namenjen samo psom, mačkam in belim dihurjem. Pogoje za vse druge hišne ljubljenčke določa nacionalna zakonodaja.

 • Ali potrebujem dovoljenje za potovanje po EU z metuljem vrste Ornithoptera chimaera?

  DA – Prevoz ogroženih živalskih vrst (med njimi je tudi Ornithoptera chimaera), je v EU strogo nadzorovan. Za potovanje s temi živalmi boste potrebovali dovoljenje.

  Seznam vseh živalskih vrst, za katere potrebujete dovoljenje, boste našli v podatkovni zbirki EU o trgovini s prostoživečimi vrstamiEnglish  . Za več informacij o dovoljenju se lahko obrnete tudi na nacionalni organ CITESespañolfrançaisбългарскиEnglish v svoji državi.

 • Nameravam se preseliti na Irsko in bi rad s seboj pripeljal svojega psa.  Kaj se lahko zgodi, če pes ne bi izpolnjeval pogojev za vstop na Irsko?

  Vaš pes se bo morda moral vrniti v državo izvora ali (na vaše stroške) prebivati v karanteni toliko časa, kot je potrebno za izpolnitev zdravstvenih zahtev (največ 21 dni). V skrajnem primeru se lahko zgodi, da bo treba psa uspavati.

 • Sem slabovidna in bi rada letela iz Pariza v London.  Ali lahko vzamem s seboj svojega psa vodnika?

  DA – Letalski prevoznik mora zagotoviti prevoz izšolanega psa pomočnika v potniški kabini.

 • Ali je uvoz nekaterih zaščitenih živali ali rastlin v EU omejen?

  DA – Nekatere ogrožene vrste in njihovi deli so zaščiteni v skladu z Washingtonsko konvencijo (CITES).  Za njihov uvoz v EU veljajo stroga pravila.

 

Glej osnovne informacije o tem področju
Potovanje - živali in rastline
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje