A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Ha magával akar vinni állatot vagy növényt külföldre...

 • Kiválthatom-e az uniós kisállatútlevelet tengerimalacom számára?

  NEM – Az állatútlevél csak kutyáknak, macskáknak és görényeknek állítható ki. Más hobbiállatok esetében a vonatkozó tagállami jogszabályok irányadóak.

 • Szükségem van-e engedélyre ahhoz, hogy a madárpillangók nemzetségébe tartozó Ornithoptera chimaera faj egy vagy több példányát az Unión belül az egyik országból a másikba szállítsam?

  IGEN – Az európai uniós országok szigorúan ellenőrzik a veszélyeztetett állatfajok – köztük az Ornithoptera chimaera fajba tartozó madárpillangók – szállítását. Ha Ön valamelyik veszélyeztetett állatfaj egy vagy több egyedét szeretné bevinni egyik tagországból a másikba, engedélyt kell kiváltania.

  Az egyes állat- és növényfajokra vonatkozó szabályokról a vadon élő állatok és növények kereskedelmével kapcsolatos uniós adatbázis English révén tájékozódhat, vagy érdeklődjön a lakhelye szerinti országban a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) végrehajtásáért felelős hatóságnálespañolfrançaisбългарскиEnglish arról, hogy a birtokában lévő állat-, illetve növényfaj szállításához be kell-e szereznie engedélyt.

 • Hamarosan Írországba költözöm, és magammal szeretném vinni a kutyámat is.  Mi a teendő, ha nem engedik be a kutyámat az ország területére?

  A kutyát visszaszállíthatják a származási országába, vagy az (Ön költségén) karanténba helyezhetik mindaddig, amíg nem sikerül beszerezni a szükséges állat-egészségügyi igazolásokat. A karantén maximális időtartama 21 nap. A kutya elaltatására csak végső lehetőségként kerülhet sor.

 • Látássérült vagyok. Repülővel szeretnék Párizsból Londonba utazni.  Magammal vihetem vezető kutyámat?

  IGEN – A légi fuvarozónak lehetővé kell tennie elismert vezető vagy segítő kutya szállítását az utastérben.

 • Vannak-e korlátozások arra vonatkozóan, hogy milyen védett növény- és állatfajtákat lehet behozni az EU-ba?

  IGEN – A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni Egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó fajok EU-ba történő behozatala szigorú korlátozás alá esik.

 

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Ha magával akar vinni állatot vagy növényt külföldre...
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz