Göra affärer
Senast kontrollerat: 24/01/2019

Vilka djur och växter får jag ta med mig?

Sällskapsdjur - hundar, katter och illrar

Som EU-medborgare kan du resa fritt med din katt, hund eller iller om den har ett sällskapsdjurspassen. Passet utfärdas av veterinär och ska innehålla uppgift om giltig rabiesvaccination.

Om din hund, katt eller iller är yngre än tre månader (och inte vaccinerad mot rabies) bör du läsa de nationella reglernaen .

EU:s pass för sällskapsdjur gäller bara för hundar, katter och illrar. Om du har andra djur, t.ex. kaniner eller kanariefåglar, måste du ta reda på vilka regleren som gäller innan du reser.

Om du vill ta med ditt djur till Finland, Irland, Malta eller Storbritannien måste det behandlas mot bandmask (Echinococcus):

Identitetsmärkning

Ditt djur måste ha ett elektroniskt mikrochip eller en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 med samma kod som den som förts in i passet.

Andra djur och växter

Du får i princip ta med dig djur och växteren (och delar av dem) när du reser i EU-länderna. Men de flesta EU-länder har stränga regler för transport av utrotningshotade arter och produkter från dem. Du kan därför behöva tillstånd för att ta med dig vissa arter.

Läs mer om vad som gäller för olika arter i EU:s databas om handel med vilda djur och växteren . Om du vill söka tillstånd ska du kontakta den myndighet i ditt land som ansvarar för Citesesfrbgen (konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter).

Vid utbrott av djursjukdomar kan det också finnas lokala restriktioner för transport av levande djur och produkter av animaliskt ursprung. Kontakta därför de lokala veterinärmyndigheterna om du ska frakta djur.

Exempel från verkligheten

Får du ta hem det du köpt?

Kaya åkte till Grekland på semester. När hon åkte hem till Malta hade hon med sig ett halsband gjort av skal från havssköldpaddor. Eftersom hon inte hade något tillstånd för halsbandet konfiskerades det i tullen. Man får i princip ta med sig varor fritt mellan EU-länderna, men det görs stränga kontroller för att skydda vissa hotade arter. Nästa gång bör Kaya kontakta den maltesiska Citesmyndigheten för att ta reda på om hon behöver tillstånd för att ta hem sina souvenirer.

Vanliga frågor

EU-lagstiftning

Behöver du veta mer om reglerna i ett visst land?

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Dela denna sida: