Senast kontrollerat: 23/06/2022

Anställningsvillkor

När du anställer personal måste du ge dem skriftlig information om anställningsvillkoren. Helst ska de få anställningsvillkoren senast den dag de börjar arbeta. I vissa EU-länder (I det här fallet de 27 EU-länderna) behöver du inte överlämna anställningsvillkoren förrän mellan en vecka och två månader efter den första arbetsdagen.

Dina anställningsavtal eller motsvarande skriftliga handlingar som bekräftar arbetsvillkoren – t.ex. ett anställningsbesked – ska innehålla minst följande information eller hänvisa till relevant lag:

När det gäller semester, uppsägningstid, arbetstider och lön räcker det med att hänvisa till relevanta lagar och bestämmelser i ditt land.

Varning

I vissa länder gäller förenklade arbetsscheman för personal som arbetar högst en månad eller mindre än åtta timmar i veckan hos en arbetsgivare.

Nedan hittar du information om förenklade arbetsscheman som kan finnas i ditt land:

Välj land

Arbetstagare från andra EU-länder - likabehandling utan arbetstillstånd

Som arbetsgivare kan du anställa personal från andra EU-länder. Du måste behandla jobbsökande från andra EU-länder på samma sätt som sökande från ditt eget land. Du får inte använda diskriminerande kriterier - t.ex. krav på visst medborgarskap - vid rekryteringen. Anställda från andra EU-länder ska också ha samma anställningsvillkor (lön, betald semester osv.) som den inhemska personalen. Jobbsökande från ett EU-land behöver inget arbetstillstånd för att få arbeta i ett annat EU-land.

Du får kräva att jobbsökande från andra EU-länder kan visa att de har de språkkunskaper som behövs för jobbet, men den efterfrågade kunskapsnivån ska vara rimlig i förhållande till arbetsuppgifterna.

Du kan få hjälp med att rekrytera personal från Eures - den europeiska jobbportalen.

Om ditt företag ligger i ett gränsområde kan Eures också ge råd om administrativa frågor för anställda som pendlar från ett grannland.

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Kontakta en Eures-rådgivare

Din Eures-rådgivare kan informera om arbetsvillkor och hjälpa dig med rekrytering i ditt land eller din region.

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Dela denna sida