Ledighet och flexibelt arbete

Utöver grundläggande rätt till årlig semester fastställer EU-reglerna om rätt till balans mellan arbete och privatliv miniminormer för pappaledighet, föräldraledighet och ledighet för vård av anhörig, tillsammans kallat familjeledighet. Reglerna omfattar också andra rättigheter, t.ex. rätten att begära flexibla arbetsformer och rätten till ledighet på grund av force majeure (t.ex. om en familjemedlem blir sjuk eller råkar ut för en olycka).

Som arbetsgivare bör du känna till dessa grundläggande regler. Oavsett anställningsform har alla arbetstagare rätt att begära familjeledighet, dvs. föräldraledighet, mamma- och pappaledighet och ledighet för vård av anhörig. Du får inte säga upp anställda på grund av att de begär/tar ut familjeledighet eller behandla dem mindre förmånligt än andra anställda.

Årlig semester

Alla arbetstagare har rätt till minst fyra veckors betald semester per år (så kallad årlig eller lagstadgad semester). Du får inte ersätta semestern med kontant ersättning, utom då arbetstagarens anställningsavtal har löpt ut innan all semester har tagits ut.

Föräldraledighet

Arbetstagare (oavsett kön) har rätt till föräldraledighet vid födsel eller adoption, oavsett vilken slags anställning de har (deltid, heltid osv.).

Föräldrarna har rätt till minst fyra månaders ledighet var, varav minst två av dem är betalda (i enlighet med nationella bestämmelser). Ledigheten kan i princip inte överlåtas. I vissa länder får man dock överlåta en del av ledigheten (högst två månader) till den andra föräldern. Det betyder att varje förälder har rätt till minst två månaders föräldraledighet.

Varning

Enligt EU-reglerna får de anställda ta ut sin föräldraledighet när som helst fram till dess att barnet är 8 år. Vissa länder kan ha en lägre åldersgräns.

Pappaledighet

Pappan eller, om det erkänns i nationell lagstiftning, motsvarande medförälder, har rätt till pappaledighet i tio arbetsdagar vid ett barns födelse. EU-länderna kan själva bestämma om pappaledigheten får tas ut delvis innan eller bara efter barnets födelse och om den kan tas ut på ett flexibelt sätt eller inte.

Som arbetsgivare får du inte begränsa denna rättighet på grundval av arbetsperiod eller anställningstid. Du måste bevilja pappaledighet i enlighet med nationella regler oavsett arbetstagarens civilstånd eller familjestatus.

Mammaledighet

En arbetstagare som är gravid eller nyligen har fött eller adopterat ett barn har rätt till en sammanhängande mammaledighet på minst 14 veckor innan och/eller efter födseln eller adoptionen i enlighet med nationell lagstiftning. Den anställda måste ta ut minst två veckors obligatorisk mammaledighet. Vissa EU-länder har längre obligatorisk mammaledighet. Du får inte säga upp en anställd under graviditeten eller mammaledigheten.

Ledighet för vård av anhörig

Alla arbetstagare har rätt till ledighet för vård av anhörig i minst fem arbetsdagar per år. Ledigheten kan användas för att ta hand om en anhörig eller en person som bor i samma hushåll och som behöver omfattande omvårdnad eller stöd av ett allvarligt medicinskt skäl, som definieras av varje EU-land i enlighet med nationella regler.

Frånvaro på grund av brådskande familjeskäl (force majeure)

Alla arbetstagare har rätt till frånvaro på grund av force majeure av brådskande familjeskäl, t.ex. om en familjemedlem blir sjuk eller råkar ut för en olycka. EU-länderna kan begränsa denna rätt till ett visst antal dagar per år eller per händelse, eller båda.

Arbetstagarnas rättigheter när de kommer tillbaka från ledighet

Arbetstagare som kommer tillbaka från föräldraledighet, mamma- eller pappaledighet eller ledighet för vård av anhörig har rätt att återgå till samma arbete. Om det inte är möjligt ska du erbjuda din anställda ett liknande arbete i enlighet med anställningsavtalet och med samma villkor. När arbetstagarna kommer tillbaka till arbetet har de också rätt att dra nytta av eventuella förbättringar av arbetsvillkoren som införts under deras frånvaro.

Flexibla arbetsformer

Arbetstagare med barn upp till (minst) 8 år har rätt att begära en tillfällig flexibel arbetsform som kan omfatta distansarbete, flexibla arbetstider eller deltidsarbete. Du ska vederbörligen beakta alla önskemål om flexibla arbetsformer och motivera eventuella avslag. EU-länderna kan begränsa varaktigheten för flexibla arbetsformer.

Du hittar nationell information nedan.

Se också:

Se också

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 28/03/2024
Dela denna sida