Навигационна пътека

Актуализация 06/12/2017

Командироване в чужбина

Ако вашето предприятие има договор с партньори, установени в друга страна от ЕС и служителите ви трябва да отидат в тази страна за ограничен период от време в изпълнение на договора, трябва да спазвате определени правила за командироване. Тези правила важат също, ако изпращате служител в предприятие, което притежавате в друга страна от ЕС. И в двата случая между вас и командированото лице трябва да има трудово правоотношение.

Правилата за командироване важат също така, ако посредническа агенция за заетост или агенция за временна заетост наеме лице от друга страна от ЕС на работа в предприятие, регистрирано в страната на агенцията. В такъв случай трябва да има трудово правоотношение между агенцията и работещото лице.

Условия за наемане на работа в приемащата страна

По време на командировката трябва да гарантирате на вашия служител еднакви условия на труд като условията, които са в сила по закон или по колективно споразумение в приемащата страна по отношение на:  

  • минималните периоди на почивка;
  • максималното работно време;
  • минималния платен годишен отпуск;
  • минималната заплата - обезщетенията, характерни за командировката (като например дневните надбавки) се смятат за част от минималната заплата освен ако ги плащате като възстановяване на действително извършени разходи от командированото лице (като например разходи за настаняване и пътуване);
  • мерките за защита на бременните жени и майките родилки;
  • равното третиране на мъжете и жените.

Ако условията на заетост във вашата страна са по-благоприятни от условията в приемащата страна, можете разбира се да ги запазите по време на командировката.

Ако първоначалната инсталация и/или първоначалното сглобяване на определени продукти е неразделна част от вашия договор и съответно обучените ви служители трябва да извършат тези дейности, изискванията за минималното заплащане и годишния отпуск не са задължителни, при положение че цялата командировка трае по-малко от 8 дни.

Страните от ЕС могат да решат след консултация с представителите на работодателите и служителите да не прилагат изискванията за минималното заплащане и годишния отпуск в приемащата страна, ако цялата командировка трае по-малко от един месец. Това освобождаване не важи за работещи, командировани чрез посреднически агенции за заетост.

Национални звена за контакт

В страните от ЕС има едно или повече звена за контакт Dansk Lietuvių Deutsch hrvatski Latviešu Malti français suomi čeština Ελληνικά español Slovenščina Eesti italiano Slovenčina português magyar svenska Nederlands română English за компании, командироващи служители в чужбина. Тези органи си сътрудничат и обменят информация, следят условията на труд по време на командировката и проследяват евентуални нарушения на правилата. Звената за контакт могат също да информират чуждестранни фирми, желаещи да командироват служители, за условията на заетост в своята страна.

Правила за социално осигуряване на командировани работници

Докато работят временно в друга страна от ЕС, командированите работници могат да останат социално осигурени по системата на страната, в която са работили преди командировката.

Правилата за социално осигуряване по време на командировка са различни за наетите и самостоятелно заетите лица.

Свържете се с местна организация за подкрепа на бизнеса.

Имате ли въпроси относно извършването на стопанска дейност през граница, например износ или разширяване на дейността в друга страна от ЕС? Ако отговорът е да, мрежата Enterprise Europe може да ви даде безплатен съвет.

Местна подкрепа за бизнеса

Помощ и съвети

Свържете се със специализираните служби за помощ

Помощ и съвети

Свържете се с местна организация за подкрепа на бизнеса.

Имате ли въпроси относно извършването на стопанска дейност през граница, например износ или разширяване на дейността в друга страна от ЕС? Ако отговорът е да, мрежата Enterprise Europe може да ви даде безплатен съвет. За да може съветникът да ви отговори навреме и точно, моля, посочете възможно най-много подробности.

EEN-logo

Формуляр за контакти

(Всички полета са задължителни)
Благодарим ви, съобщението ви бе изпратено успешно!
Поради технически причини, съобщението ви не бе изпратено. Моля, опитайте отново по-късно.
Моля, въведете валиден електронен адрес.

Лични данни

Данни за предприятието

ДаНе

Австрия

Wien

Белгия

Brussel

Bruxelles

Namur

България

Sofia

Германия

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Гърция

Athens

Дания

Copenhagen

Естония

Tallinn

Ирландия

Dublin

Исландия

Reykjavík

Испания

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Италия

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Кипър

Nicosia

Латвия

Riga

Литва

Vilnius

Люксембург

Luxembourg

Малта

Pieta`

Нидерландия

Den Haag

Норвегия

Oslo

Обединено кралство

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Полша

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Португалия

Lisboa

Румъния

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Словакия

Bratislava

Словения

Ljubljana

Унгария

Budapest

Финландия

Helsinki

Франция

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Хърватия

Zagreb

Чешка република

Praha

Швеция

Stockholm

3000/3000

Информацията, въведена в този формуляр, се изпраща директно до партньор от Enterprise Europe Network. Личните данни във формуляра ще бъдат използвани само за да може съветникът да отговори на вашето запитване. След това те няма да бъдат съхранявани.

Помощ и съвети

Вашият съветник от EURES

Вашият съветник от EURES може да ви информира за условията на труд и да ви помогне при процедурите за наемане на работа във вашата страна или във вашия трансграничен регион.