Συχνές ερωτήσεις - Συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ

Υπάρχουν 2 δυνατότητες:

Εάν ο άλλος γονέας των παιδιών σας εργάζεται στη χώρα καταγωγής σας, οφείλει αυτός να καταβάλλει εκεί τις εισφορές υγειονομικής ασφάλισης για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς σας.

Εάν ο άλλος γονέας των παιδιών σας δεν εργάζεται, οφείλετε να καταβάλλετε εσείς τις εισφορές υγειονομικής ασφάλισης για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς σας στη χώρα απασχόλησής σας. Πρέπει να ζητήσετε την έκδοση εντύπου S1 (πρώην έντυπο E 109 ) από τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας απασχόλησής σας. Μόλις αυτό εκδοθεί, θα πρέπει να το υποβάλετε στον ασφαλιστικό φορέα της χώρας καταγωγής σας.

Κατά κανόνα, η χώρα στην οποία θα εργαστείτε θα είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των παροχών σας. Έχετε δικαίωμα σε παροχές (για ασθένεια, οικογενειακά επιδόματα, συντάξεις, επίδομα ανεργίας) βάσει της νομοθεσίας μίας μόνο χώρας κάθε φορά. Συνεπώς, δεν θα καλύπτεστε πλέον στη χώρα καταγωγής σας. Η νέα σας χώρα απασχόλησης θα είναι υπεύθυνη για τις παροχές σας. Ωστόσο, δεν θα χάσετε τα δικαιώματα που έχετε θεμελιώσει ήδη στη χώρα καταγωγής σας, όπως π.χ. τα συνταξιοδοτικά σας δικαιώματα.

ΟΧΙ — Οι κανόνες της ΕΕ διασφαλίζουν ότι έχετε δικαίωμα σε παροχές ασθενείας από την αρχή της ασφαλιστικής σας περιόδου στη νέα σας χώρα, εφόσον είχατε προηγούμενη ασφαλιστική κάλυψη επί 6 μήνες ή περισσότερο σε μια άλλη χώρα της ΕΕ.

Αν λαμβάνετε παροχές ανεργίας από τη χώρα στην οποία περάσατε σε καθεστώς ανεργίας, η ασφάλιση υγείας που έχετε θα εξακολουθήσει να ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τόσο εσείς όσο και τα μέλη της οικογένειάς σας δικαιούστε περίθαλψη, θα πρέπει όμως να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Αν δεν έχετε τέτοια κάρτα ακόμη, μπορείτε να ζητήσετε την έκδοσή της από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Μάθετε πώς λειτουργεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη νέα χώρα στην οποία πηγαίνετε. Το σύστημα αυτό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζετε.

ΝΑΙ — Η μεταφορά των παροχών ανεργίας σε μια άλλη χώρα, όταν μεταβαίνετε στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, δεν επηρεάζει τα κοινωνικά δικαιώματά σας ή τα δικαιώματα της οικογένειάς σας (ασφάλιση ασθενείας, οικογενειακό επίδομα, σύνταξη αναπηρίας ή γήρατος, κ.λπ.).

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό

Νομοθεσία της ΕΕ

Τελευταίος έλεγχος: 09/11/2023
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα