Întrebări şi răspunsuri - Sistemele de securitate socială din UE

Există 2 posibilităţi:

Dacă celălalt părinte al copiilor dumneavoastră lucrează în ţara de origine, acesta va plăti, în ţara respectivă, contribuţii la fondul de sănătate pentru persoanele pe care le aveţi în întreţinere.

Dacă celălalt părinte nu lucrează, dumneavoastră va trebui să plătiţi contribuţii la fondul de sănătate în ţara în care lucraţi. Veţi avea nevoie de formularul S1 (fostul formular E 109 ) de la casa de asigurări de sănătate din ţara în care lucraţi. Acest formular trebuie trimis casei de asigurări de sănătate din ţara de origine.

În general, ţara în care veţi lucra va răspunde şi de plata diverselor prestaţii. Nu puteţi face simultan obiectul mai multor legislaţii naţionale privind prestaţiile (pensii, indemnizaţii de şomaj, de boală, prestaţii familiale); prin urmare, nu veţi mai beneficia de acoperire în ţara de origine. Ţara în care veţi lucra va prelua responsabilitatea cu privire la prestaţiile dumneavoastră. Cu toate acestea, nu vă veţi pierde drepturile obţinute de-a lungul timpului în ţara de origine, cum ar fi drepturile de pensie.

NU — Normele UE prevăd că aveţi dreptul la prestaţii de boală încă de la începutul perioadei de asigurare din noua ţară, cu condiţia să fi beneficiat anterior de asigurare timp de cel puţin 6 luni, în altă ţară din UE.

Dacă primiţi prestaţii de şomaj de la ţara în care aţi rămas şomer, asigurarea dumneavoastră de sănătate va fi valabilă şi în alte ţări din UE. Atât dumneavoastră, cât şi membrii de familie, veţi avea dreptul la tratament, cu condiţia să prezentaţi cardul european de asigurări de sănătate. Dacă nu-l aveţi încă, îl puteţi cere de la casa de asigurări de sănătate de care depindeţi.

Informaţi-vă cât mai bine cu privire la sistemul de sănătate din ţara în care vă mutaţi. Poate fi foarte diferit de cel cu care sunteţi obişnuit.

DA — Transferul prestaţiilor de şomaj într-o altă ţară în care doriţi să vă căutaţi un loc de muncă nu afectează drepturile de securitate socială care vă revin dumneavoastră sau membrilor de familie în ţara în care aţi rămas şomer (asigurare de sănătate, alocaţii familiale, pensie de invaliditate, pensie pentru limită de vârstă etc.).

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 09/11/2023
Partajați această pagină