Συχνές ερωτήσεις - Άνεργος στο εξωτερικό

Αν απολυθείτε, θα πρέπει γενικά να ζητήσετε την καταβολή παροχών ανεργίας στη χώρα της τελευταίας σας εργασίας.

Αν εργαζόσασταν ως διασυνοριακός εργαζόμενος, θα πρέπει να ζητήσετε την καταβολή παροχών στη χώρα διαμονής σας. Θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση ενός εντύπου U1 στη χώρα όπου εργαστήκατε τελευταία.

Αν κατά την τελευταία περίοδο απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης ζούσατε σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από εκείνη στην οποία εργαζόσασταν αλλά επιστρέφατε εκεί λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, μπορείτε να ζητήσετε την καταβολή των παροχών ανεργίας είτε στη χώρα διαμονής σας είτε στη χώρα στην οποία εργαστήκατε τελευταία. Αν επιστρέψετε στη χώρα διαμονής σας, θα πρέπει να ζητήσετε την έκδοση ενός εντύπου U1 στη χώρα όπου εργαστήκατε τελευταία.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορείτε να μεταφέρετε σε άλλη χώρα της ΕΕ τις παροχές ανεργίας που δικαιούστε, για όσο διάστημα αναζητάτε εργασία εκεί (ζητήστε την έκδοση ενός εντύπου U2). Η μεταφορά παροχών διαρκεί συνήθως 3 μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί για 6 μήνες το πολύ.

Για να μάθετε περισσότερα για το δικαίωμά σας σε παροχές ανεργίας επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες απασχόλησης της σχετικής χώρας.

Κατά κανόνα, η χώρα στην οποία εργαστήκατε τελευταία είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των παροχών ανεργίας σας. Συνεπώς αν εργαστήκατε στην Ισπανία και εξακολουθείτε να ζείτε εκεί, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για την χορήγηση των παροχών ανεργίας στην Ισπανία.

Αν όμως εξακολουθούσατε να ζείτε στην Γαλλία ενόσω εργαζόσασταν στην Ισπανία, μπορείτε να ζητήσετε την καταβολή των παροχών αυτών στη Γαλλία εφόσον επιστρέψετε εκεί. Όσον αφορά τους διασυνοριακούς εργαζομένους, η χώρα διαμονής είναι πάντοτε υπεύθυνη για την καταβολή των παροχών ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, θα είστε ασφαλισμένος στη χώρα που καταβάλλει τις παροχές σας.

Στη Γερμανία — Επειδή αποσπασθήκατε στη Γαλλία και δεν μετακομίσατε εκεί για μακροχρόνια διαμονή, εξακολουθείτε να θεωρείστε κάτοικος Γερμανίας. Συνεπώς, η χώρα από την οποία αποσπασθήκατε είναι αρμόδια για την ασφαλιστική σας κάλυψη.

Εάν χάσετε τη δουλειά σας, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για παροχές ανεργίας στη χώρα όπου ζείτε.

Τα δικαιώματά σας και το ύψος των παροχών θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας διαμονής σας, λαμβανομένων υπόψη των περιόδων εργασίας σας στο εξωτερικό.

Για να αποδείξετε τις περιόδους εργασίας σας στο εξωτερικό, πρέπει να προμηθευτείτε ένα εντύπου U1 από την εθνική υπηρεσία απασχόλησης της χώρας όπου εργάζεστε και να το υποβάλετε στη χώρα όπου ζείτε.

Εάν αναζητάτε εργασία στη χώρα όπου χάσατε τη δουλειά σας, μπορείτε να εγγραφείτε στις υπηρεσίες απασχόλησης της χώρας όπου εργαζόσασταν, αλλά θα πρέπει να τηρήσετε τις διαδικασίες ελέγχου και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται και στις δύο χώρες. Ωστόσο, καθώς οι παροχές καταβάλλονται πάντοτε από τη χώρα διαμονής σας, πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στις υποχρεώσεις και στην αναζήτηση εργασίας στη χώρα αυτή. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να ζητήσετε τη μεταφορά των παροχών σας στη χώρα όπου εργαζόσασταν, εάν θεωρείτε ότι εκεί έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε εργασία.

Αν χάσετε τη δουλειά σας ενόσω εργάζεστε ως δημόσιος υπάλληλος, μπορείτε να επιλέξετε να εγγραφείτε ως άτομο που αναζητά εργασία είτε στη χώρα της οποίας ήσασταν υπάλληλος είτε στη χώρα στην οποία εργαζόσασταν.

Αν επιλέξετε να παραμείνετε στη χώρα στην οποία εργαζόσασταν, πρέπει να εγγραφείτε ως άτομο που αναζητά εργασία εκεί. Θα έχετε την ίδια μεταχείριση με τους υπηκόους της χώρας αυτής. Πρέπει να ζητήσετε την έκδοση εντύπου U1εντύπου E 301 ) από την εθνική υπηρεσία απασχόλησης της χώρας της οποίας ήσασταν υπάλληλος.

Αν επιλέξετε να επιστρέψετε στη χώρα της οποίας ήσασταν υπάλληλος, πρέπει να εγγραφείτε ως άτομο που αναζητά εργασία εκεί.

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό

Νομοθεσία της ΕΕ

Τελευταίος έλεγχος: 01/12/2023
Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα