Întrebări şi răspunsuri - Șomajul în străinătate
Ce se întâmplă dacă îmi pierd locul de muncă dintr-un alt stat membru? Mă voi putea întoarce în ţara de origine pentru a solicita acolo prestaţii de şomaj?
În general, trebuie să solicitaţi prestaţii de şomaj în ţara în care aţi lucrat ultima dată.
Dacă aţi fost lucrător transfrontalier, va trebui să solicitaţi prestaţiile în ţara de reşedinţă. Pentru aceasta, veţi avea nevoie de formularul U1, emis de autorităţile din ţara în care aţi lucrat ultima dată.
Dacă în ultima perioadă aţi lucrat (ca angajat sau lucrător independent) într-o ţară din UE şi aţi locuit în alta, în care aţi revenit mai rar de o dată pe săptămână, puteţi solicita indemnizaţia de şomaj fie în ţara de domiciliu, fie în cea în care aţi lucrat. Dacă vă întoarceţi în ţara de domiciliu, veţi avea nevoie de formularul U1, emis de autorităţile din ţara în care aţi lucrat ultima dată.
În anumite conditţii, vă puteţi transfera indemnizaţia de şomaj în altă ţară din UE în care vă căutaţi un loc de muncă (cereţi formularul U2). În general, puteţi transfera prestaţiile pe o perioadă de 3 luni, care poate fi extinsă până la maxim 6 luni.
Pentru informaţii suplimentare privind prestaţiile de şomaj, contactaţi serviciile de ocupare a forţei de muncă din ţara relevantă.
Sunt cetăţean francez şi mi-am pierdut locul de muncă pe care l-am avut în Spania. În ce ţară beneficiez de asigurare?
În general, ţara în care aţi lucrat ultima dată răspunde şi de plata prestaţiilor de şomaj. De aceea, dacă aţi lucrat în Spania, va trebui să solicitaţi prestaţii de şomaj în această ţară, dacă locuiţi în continuare acolo.
Însă, dacă aţi avut domiciliul în Franţa în timp ce aţi lucrat în Spania, puteţi solicita prestaţii de şomaj în Franţa, dacă vă întoarceţi acolo. În cazul lucrătorilor transfrontalieri, ţara de reşedinţă răspunde întotdeauna de plata prestaţiilor de şomaj.
În orice caz, veţi beneficia de asigurare în ţara care vă plăteşte prestaţiile.
În mod normal, lucrez în Germania, dar am fost de curând detaşat în Franţa. Dacă sunt disponibilizat pe durata detaşării, unde trebuie să depun cererea de şomaj?
În Germania — Întrucât aţi fost doar detaşat în Franţa şi nu v-aţi stabilit acolo pe termen lung, rămâneţi rezident al Germaniei. Ţara din care aţi fost detaşat răspunde de asigurările dumneavoastră de securitate socială.
Ca lucrător transfrontalier, în ce ţară trebuie să solicit prestaţii de şomaj, dacă îmi pierd locul de muncă?
Dacă vă pierdeţi locul de muncă, solicitaţi indemnizaţia de şomaj în ţara în care locuiţi.
Drepturile şi cuantumul indemnizaţiei vă vor fi stabilite în conformitate cu normele din această ţară, ţinându-se cont de perioadele de lucru din străinătate.
Pentru a atesta perioadele de lucru în străinătate, trebuie să solicitaţi formularul U1 de la oficiul naţional de ocupare a forţei de muncă din ţara în care aţi lucrat şi să-l transmiteţi instituţiei competente din ţara în care locuiţi.
Dacă vă căutaţi un loc de muncă în ţara în care aţi rămas şomer, vă puteţi înregistra pe lângă oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara respectivă, însă va trebui să vă conformaţi procedurilor şi obligaţiilor din ambele ţări. Totuşi, întrucât prestaţiile de şomaj vi se plătesc întotdeauna de către ţara de reşedinţă, au prioritate obligaţiile şi procedurile valabile în ţara respectivă. O altă posibilitate ar fi să solicitaţi transferul prestaţiilor în ţara în care aţi lucrat anterior, dacă vi se pare că aveţi mai multe şanse să găsiţi un loc de muncă acolo.
Sunt funcţionar public, iar angajatorul mi-a oferit un post în altă ţară din UE. Ce se întâmplă dacă îmi pierd locul de muncă pe durata şederii în străinătate? Mă voi putea întoarce în ţara de origine pentru a solicita acolo prestaţii de şomaj?
Ca funcţionar public, dacă rămâneţi şomer, vă puteţi înregistra ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă fie în ţara care v-a angajat, fie în ţara în care aţi lucrat.
Dacă doriţi să rămâneţi în ţara în care aţi lucrat, trebuie să vă înregistraţi acolo. Veţi beneficia de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective. Trebuie să solicitaţi formularul U1 (sau formularul E 301 ) de la agenţia naţională de ocupare a forţei de muncă din ţara care v-a angajat.
Dacă doriţi să vă întoarceţi în ţara care v-a angajat, trebuie să vă înregistraţi acolo ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.