Usein kysyttyä - Työttömänä ulkomailla

Jos menetät työpaikkasi, yleensä sinun on haettava työttömyyskorvausta siitä maasta, jossa olit viimeksi töissä.

Jos olet ollut rajatyöntekijä, haet etuuksia asuinmaastasi. Viimeisimmästä työssäkäyntimaastasi tarvitset U1-lomakkeen.

Jos viimeksi töissä ollessasi tai itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiessasi kävit töissä yhdessä EU-maassa ja asuit toisessa, mutta palasit asuinmaahasi harvemmin kuin kerran viikossa, voit hakea työttömyyskorvausta joko asuinmaastasi tai viimeisimmästä työssäkäyntimaastasi. Jos palaat asuinmaahasi, tarvitset viimeisimmästä työssäkäyntimaastasi U1-lomakkeen.

Tietyissä olosuhteissa voit siirtää työttömyyskorvauksesi toiseen EU-maahan siksi aikaa, kun olet siellä työnhaussa. Hanki siinä tapauksessa U2-lomake. Työttömyyskorvauksen voi yleensä siirtää kolmeksi kuukaudeksi, mutta siirtoaikaa voidaan pidentää enintään kuuteen kuukauteen.

Lisätietoa oikeudestasi työttömyyskorvaukseen saat ottamalla yhteyttä työvoimatoimistoon .

Yleissääntönä on, että viimeisin työskentelymaasi vastaa työttömyyskorvauksesi maksamisesta. Jos olet siis ollut töissä Espanjassa ja asut siellä edelleen, haet työttömyyskorvausta Espanjasta.

Jos kuitenkin asuit yhä Ranskassa, vaikka olit töissä Espanjassa, voit hakea työttömyyskorvausta Ranskasta, ellet muuta Espanjaan. Rajatyöntekijöiden kyseessä ollessa asuinmaa vastaa aina työttömyyskorvauksen maksamisesta.

Joka tapauksessa kuulut sen maan sosiaalivakuutusjärjestelmän piiriin, joka vastaa työttömyyskorvauksesi maksamisesta.

Saksasta — Olet Ranskassa työkomennuksella, etkä ole muuttanut sinne toistaiseksi, joten asut edelleen Saksassa. Tällaisessa tapauksessa siis se maa, josta sinut on lähetetty työkomennukselle, vastaa sosiaaliturvastasi.

Jos menetät työpaikkasi, haet työttömyyskorvausta asuinmaastasi.

Työttömyyskorvauksen määrä ja se, onko sinulla oikeutta työttömyyskorvaukseen, arvioidaan kotimaasi säännösten mukaan ulkomaantyöskentelyjaksot huomioiden.

Todisteeksi ulkomaantyöskentelyjaksoistasi hanki U1-lomake työskentelymaasi työvoimatoimistosta ja toimita se asuinmaasi työvoimatoimistoon.

Jos haet töitä siitä maasta, jossa jäit työttömäksi, voit ilmoittautua entisen työskentelymaasi työvoimatoimistoon, mutta tällöin sinun on noudatettava molempien maiden tarkastusmenettelyitä ja -velvollisuuksia. Koska etuudet maksaa aina asuinmaasi, asuinmaan velvollisuudet ja työnhakutoimet ovat kuitenkin ensisijaisia. Jos uskot, että sinulla on paremmat mahdollisuudet löytää työpaikka entisestä työskentelymaastasi, voit myös pyytää etuuksiesi siirtoa sinne.

Koska olet virkamies, voit työttömäksi jäädessäsi valita, ilmoittaudutko työnhakijaksi siinä maassa, jossa työskentelit viimeksi, vai sinut lähettäneessä maassa.

Jos päätät jäädä työskentelymaahasi, sinun on ilmoittauduttava työnhakijaksi siinä maassa. Tällöin sinua kohdellaan samalla tavoin kuin maan omia kansalaisia. Sinun on pyydettävä U1-lomake (tai E301-lomake ) sen maan työvoimaviranomaisilta , jonka palveluksessa olit.

Jos päätät palata maahan, jonka palveluksessa olit, sinun on ilmoittauduttava työnhakijaksi suoraan siellä.

Aiheen pääsivulle

EU-lainsäädäntö

Tarkistettu viimeksi: 01/12/2023
Jaa tämä sivu