Навигационна пътека

Актуализация : 09/10/2014

shopping

ДДС

Платете ДДС в страната, в която пазарувате

Като физическо лице, което пазарува в ЕС, вие трябва да платите ДДС само веднъж - в страната, в която правите покупката.

Можете да отнесете у дома всичко, което купите в друга страна от ЕС, без да спирате на границата или да подавате митническа декларация. Единственото условие е вашите покупки да бъдат за ваша лична или на семейството ви употреба, а не за препродажба.

Изключение за автомобилите

За нови автомобили, купени в друга страна от ЕС, ДДС се заплаща в страната, в която регистрирате вашата кола, тоест - в страната, в която пребивавате постоянно.

Под нов автомобил се разбира автомобил, който е пропътувал по-малко от 6000  км, или е на по-малко от 6 месеца. Тази схема за ДДС важи и за други нови превозни средства като лодки и самолети.

За употребявани автомобили и други превозни средства втора ръка, купени от частно лице, ДДС вече е бил платен от първоначалния купувач в страната, където е извършена покупката.

Затова не трябва да плащате ДДС за употребяван автомобил, купен от частно лице, нито в страната, в която го купувате, нито в страната, в която го регистрирате.

Под употребяван автомобил се разбира автомобил на повече от 6 месеца и пропътувал повече от 6000 км.

Независимо дали става дума за нов или за употребяван автомобил, вие ще трябва да заплатите местна такса за регистриране на вашия автомобил в страната, в която пребивавате постоянно.

Научете повече за вашите права при покупка на автомобил в друга страна от ЕС.

Помощ и съвети

Footnote

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.