Laatste controle: 02/01/2023

Ouderschapsverlof

Werknemers (mannen en vrouwen) hebben recht op ouderschapsverlof na de geboorte of adoptie van een kind, ongeacht hun soort contract (parttime, fulltime e.d.)

Het is verboden iemand te ontslaan of slechter te behandelen omdat hij of zij ouderschapsverlof heeft aangevraagd.

De ouders hebben elk recht op minimaal 4 maanden ouderschapsverlof. Normaal gesproken kunnen de ouders hun recht op ouderschapsverlof niet overdragen aan de andere ouder. In sommige landen mag het ouderschapsverlof wel gedeeltelijk (maximaal 3 maanden) worden overgedragen aan de andere ouder.

Waarschuwing

Volgens de EU-regels mogen werknemers hun ouderschapsverlof op elk gewenst moment opnemen totdat het kind 8 jaar wordt. In sommige landen ligt deze leeftijdsgrens lager of hoger vanwege aparte nationale regels.

De werknemer heeft na terugkeer van het ouderschapsverlof recht op dezelfde functie. Als dat niet mogelijk is, dan moet u de werknemer een vergelijkbare baan aanbieden die past bij zijn of haar arbeidscontract.

Als een werknemer na afloop van het ouderschapsverlof zijn of haar werkuren wil veranderen, bent u verplicht dit serieus in overweging te nemen. Als u het verzoek weigert in te willigen, moet u dat voldoende kunnen onderbouwen.

Zie ook:

Zie ook

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: