Навигационна пътека

Актуализация : 21/09/2016

vehicles

Регистрация на автомобили и данъци

Временен престой

Ако пребивавате постоянно в дадена страна членка, но прекарвате в друга страна от ЕС по-малко от 6 месеца, не се налага да регистрирате колата си или да плащате каквито и да е данъци за регистрация там — тя ще остане регистрирана във вашата страна на пребиваване. Въпреки това може да поискат от вас да заплатите други данъци, свързани с използването на вашия автомобил в съответната страна (пътни данъци).

Ако прекарвате в друга страна от ЕС по-малко от 6 месеца и не сте регистрирали колата си там, нямате право да я отдавате под наем или да я заемате на постоянно пребиваващо в тази страна лице. Такова лице може да управлява вашия автомобил само ако и вие сте в него.

Можете обаче да заемате колата си на приятели или членове на вашето семейство, които ви посещават, ако те не са постоянно пребиваващи в тази страна.

Ако планирате да прекарате в друга страна повече от 6 месеца, по принцип тя би трябвало да стане ваша страна на пребиваване и трябва да регистрирате колата си там, без да отлагате.

Преместване в чужбина

Ако се премествате в друга страна от ЕС, възнамерявайки да останете там повече от 6 месеца, и вземате колата си, ще трябва да я регистрирате и да плащате съответните данъци и такси в тази страна.

Трябва да регистрирате колата си възможно най-скоро и при всички случаи не по-късно от 6 месеца след датата на пристигане в страната. Също така трябва да проверите какви са документите и формалностите , необходими за регистрацията на вашия автомобил.

В някои страни може да имате право на освобождаване от такси за регистрацията на вашия автомобил, когато се премествате от друга страна от ЕС, ако сте спазили съответните условия и срокове. Преди да се преместите в новата си страна на пребиваване, вижте националните правила, приложими там.

Лична история

Спестете пари, като се запознаете с правилата предварително!

Кристина от Испания си намира работа в Португалия и се премества там. Без да знае за 6-месечния срок, тя отива да регистрира колата си 8 месеца след пристигането си в Португалия.

Тогава разбира, че ако е регистрирала колата си по-рано, е щяла да избегне плащането на каквито и да е такси за регистрация. Освен това в Португалия 6-месечният срок тече от момента, в който напуснете вашата страна, а не от момента, в който пристигнете в Португалия.

 

Изключения от задължителната регистрация след 6 месеца

Учащи

Ако пребивавате в друга страна и единствената причина за това е да учите, можете да използвате колата си, без да я регистрирате или да плащате данъци там, докато сте записан в местно учебно заведение. Ако обаче започнете да работите по време на престоя си там като студент, трябва да регистрирате колата си в тази страна.

Преди да отпътувате от вашата страна проверете приложимите правила в страната, в която ще учите , за да видите дали има административни формалности, които трябва да изпълните (напр. в някои страни трябва да разполагате с удостоверение, че сте записан в университет/училище и др., което трябва да носите при шофиране), или специални условия, за да избегнете проблеми при полицейска проверка.

Специални правила се прилагат в Дания, където като студент от ЕС трябва да регистрирате колата си, освен ако живеете там по-малко от 365 дни в рамките на 2 години. В този случай можете да кандидатствате за разрешение от датските органи да управлявате своя автомобил, регистриран в друга страна от ЕС.

Лична история

Матийо е французин, който прави 2-годишна следдипломна квалификация в Белгия. Тъй като на колата му са нанесени щети, той отива в полицията, за да получи доклад за застрахователя си. Когато в полицията узнават, че Матийо живее в Белгия повече от година и не е регистрирал колата си там, му казват, че това е нарушение и трябва да бъде глобен.

Матийо успява да докаже, че е записан в университета в Антверпен и следователно като студент от друга страна от ЕС не трябва да плаща данъци за автомобила си или пътни данъци в Белгия.

Трансгранични работници

Вие сте трансграничен работник (наето или самостоятелно заето лице), ако работите от едната страна на национална граница, но живеете от другата и се връщате у дома поне веднъж седмично.

Ако използвате собствената си кола, за да пътувате редовно от страната, в която живеете, до тази, в която работите, трябва да я регистрирате и да плащате съответните данъци в страната, в която живеете, а не в страната, в която работите.

Ако използвате служебна кола (регистрирана в страната, в която работите), можете да я използвате за частни нужди в страната, в която живеете, без да се налага да я регистрирате там. Тогава ще карате служебната си кола с чуждестранни регистрационни номера в страната, в която живеете. Това може да създаде проблеми за местната полиция, която трябва да проверява дали лицата под нейна юрисдикция са платили националните такси за регистрация на автомобил.

Ако имате проблеми, можете да се свържете с нашите служби за помощ.

Лична история

Кирил живее в България и работи за гръцка компания в Гърция. Той има служебна кола, регистрирана в Гърция, която използва за лични нужди в България.

Веднъж е спрян от български полицаи и е глобен за това, че колата му не е регистрирана в България. Кирил обяснява, че трансграничните работници имат право да използват служебни автомобили за лични нужди в родните си страни, но полицаите не знаят това и въпреки всичко го глобяват. Кирил оспорва решението и глобата в крайна сметка е отменена.

Самостоятелно заети трансгранични работници

Ако сте самостоятелно заето лице и живеете в страна A, а работите в страна Б, можете да използвате служебната си кола в страна А, без да се налага да я регистрирате там, само ако:

  • колата е купена на името на вашата фирма;
  • използвате я в страна A главно за работа и само понякога – за лични нужди;
  • фирмата ви е законно установена в друга страна.

Моля, имайте предвид, че служебният автомобил трябва да е закупен на името на вашата фирма. Ако шофирате автомобил, купен на ваше име, трябва да го регистрирате в страната, в която живеете.

Ако имате проблеми, винаги можете да се свържете с нашите служби за помощ.

Лична история

Якоб се премества в Нидерландия преди една година, но продължава да ръководи своята зъболекарска клиника в Белгия. По време на обичайна полицейска проверка на пътя нидерландската полиция разбира, че той живее в Нидерландия. Полицаите го глобяват и го задължават да регистрира колата си в Нидерландия.

Якоб обжалва полицейското решение и обяснява, че колата му е специално купена за неговата търговска дейност, което той доказва като представя фактури, и е регистрирана в Белгия на името на неговото дружество. Освен това той използва автомобила си предимно за професионални цели в Нидерландия.

След като нидерландските власти проверяват документите, глобата е отменена.

 

За повече информация относно регистрацията на автомобили и съответните данъци, както и за връзки към уебсайтовете на националните органи вижте:

Изберете държава

Изберете държава

Общи права в страните от ЕС


* Националните органи все още не са предоставили информация.

Европейската комисия не носи отговорност за съдържанието на външни уебсайтове.

Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети