Навигационна пътека

Актуализация : 14/10/2016

travel

Безопасност/сигурност на въздушния транспорт

Ръчен и регистриран багаж

Когато пътувате със самолет от летище в ЕС, не трябва да забравяте някои изисквания за сигурност при опаковане на багажа и качване на борда:

 • Течностите English, които вземате със себе си на борда, например аерозоли, напитки, паста за зъби, козметични кремове или гелове, трябва да бъдат поставени в прозрачен найлонов плик с максимален обем от 1 литър и нито една от опаковките не може да бъде с обем, по-голям от 100 мл. Опаковките с обем, по-голям от 100 мл, трябва да бъдат поставени в регистрирания багаж. Ограниченията за обема не важат за лекарства и бебешка храна.
 • Течности, закупени от безмитен магазин на летище или от авиокомпания, могат да бъдат носени като ръчен багаж, при условие че артикулите и касовата бележка са запечатани в специален плик (с червен кант), предоставен по време на покупката. Не можете да отваряте плика, преди да пристигнете в крайната дестинация. Служителите по сигурността обаче могат да решат да отворят плика и бутилките за проверка. Ако това се случи и вие имате свързващ полет от друго летище, кажете това на служителя, за да може течностите да бъдат запечатани отново в плик.
 • Всички остри предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие, не се допускат на борда на самолета. Това могат да са предмети от ежедневието като тирбушони, ножове и ножици с определен размер, които трябва да поставите в регистрирания си багаж.
 • Ограниченията за размера и броя на ръчния багаж, който можете да вземете със себе си на борда на самолета, се определят от авиокомпаниите — проверете, преди да тръгнете на път.
 • Експлозиви и запалителни вещества и устройства, като например фойерверки, спрейове с боя и други запалителни и токсични вещества като киселини, не са разрешени при полети. Не можете да ги пренасяте нито в ръчния, нито в регистрирания си багаж.
 • На борда на самолета не се допускат никакви оръжия.

Вижте правилата за забранените предмети English в ръчния и регистрирания багаж.

Вижте уебсайта на вашето летище за подробен списък на забранените предмети или попитайте вашата авиокомпания, преди да тръгнете на път.

От съображения за безопасност всички вещи, с които пътувате, се сканират или проверяват по друг начин, преди да бъдат допуснати до зоните за сигурност на летището.

Вратите на пилотските кабини се държат заключени, за да не могат лица без съответното разрешение да влизат в тях.

Вижте също: Какво можете да вземете със себе си?

Използване на телесни скенери на летищата в ЕС

Във всяко летище на ЕС пътниците могат да бъдат проверени с телесен скенер — това може да е основният метод за проверка или допълнителен метод за разсейване на евентуални съмнения.

Всяка страна от ЕС сама решава дали да използва подобни скенери, но ако реши да го направи, трябва да спазва правилата на Съюза English. Ако решат да ви подложат на проверка с такъв скенер, трябва да знаете, че:

 • трябва да ви дадат възможност да откажете проверката с телесен скенер. В този случай ще бъде извършена алтернативна проверка, включваща най-малко ръчно претърсване;
 • трябва да ви бъде предоставена информация за използваната технология, преди да бъдете подложен на проверка;
 • можете да поискате изображението на вашето тяло да бъде анализирано от служител от пол по ваш избор;
 • служителят, анализиращ изображението, ще бъде някъде другаде и няма да може да ви види;
 • изображението няма да е достатъчно ясно, за да бъдете идентифициран, и то не може да бъде записвано, съхранявано или разпечатвано;
 • могат да бъдат използвани само скенери, които не използват йонизиращо лъчение.

Авиокомпании със забрана за дейност в ЕС

Всички авиокомпании, извършващи полети от и до ЕС, трябва да отговарят на определени стандарти за безопасност. Някои авиокомпании по света работят при по-ниски от европейските равнища на безопасност и може да им бъде:

 • забранено да извършват дейност в европейското въздушно пространство;
 • разрешено да извършват дейност само при определени специални условия.

Ако се притеснявате за безопасността на вашия самолет, можете да проверите списъка на забранените в ЕС авиокомпании.

Законодателство за сигурността на въздушния транспорт English

Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети

В този случай 28-те страни от ЕС + Исландия, Норвегия и Швейцария

Retour au texte en cours.

В този случай 28-те страни от ЕС + Исландия, Норвегия и Швейцария

Retour au texte en cours.