Συχνές ερωτήσεις - Κρατικές συντάξεις στο εξωτερικό
-
Αυτή τη στιγμή εργάζομαι στην Ιταλία. Θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξής μου οι προηγούμενες περίοδοι που κατέβαλλα ασφαλιστικές εισφορές στη Ρουμανία πριν από την προσχώρησή της στην ΕΕ;
ΝΑΙ — Οι ευρωπαϊκοί κανόνες συντονισμού διασφαλίζουν ότι οι εισφορές που έχουν καταβληθεί στις επιμέρους χώρες πριν από την προσχώρησή τους στην ΕΕ δεν χάνονται.
-
Έχω εργαστεί σε διάφορες χώρες της ΕΕ και σκοπεύω να συνταξιοδοτηθώ. Πού θα πρέπει να υποβάλω αίτηση για σύνταξη γήρατος;
Αν έχετε εργαστεί σε διάφορες χώρες της ΕΕ, μπορεί να έχετε συσσωρεύσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε καθεμιά απ' αυτές.
Όταν φθάσει η στιγμή να συνταξιοδοτηθείτε, πρέπει κανονικά να υποβάλετε αίτηση στη χώρα που ζείτε μόνιμα ή στη χώρα που εργαστήκατε την τελευταία φορά. Η χώρα αυτή είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησής σας και για τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων σχετικά με τις συνταξιοδοτικές εισφορές που καταβάλλατε σε όλες τις χώρες που ζήσατε.
Αν δεν εργαστήκατε ποτέ στη χώρα όπου ζείτε τώρα, πρέπει να υποβάλετε αίτηση στον αρμόδιο φορέα της τελευταίας χώρας στην οποία εργαστήκατε. Εκεί θα διεκπεραιωθεί η αίτησή σας.
-
Τι πρέπει να κάνω αν η ηλικία συνταξιοδότησης διαφέρει στις χώρες όπου έχω εργαστεί;
Μπορεί να δικαιούστε σύνταξη στα 60 σε μια χώρα ενώ μπορεί να χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τα 67 σε μια άλλη. Γι'αυτό θα πρέπει να ενημερωθείτε εκ των προτέρων, από όλες τις χώρες όπου έχετε εργαστεί, για το ποια θα είναι η κατάστασή σας αν αλλάξετε την ημερομηνία καταβολής της σύνταξής σας.
Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στα ποσά που θα καταβληθούν αν πάρετε μια σύνταξη πριν από μια άλλη. Η αρμόδια αρχή της χώρας στην οποία ζείτε ή/και οι αρχές των χωρών όπου έχετε εργαστεί μπορεί να σας συμβουλεύσουν σχετικά.
-
Θα εξακολουθώ να λαμβάνω τη σύνταξη επιζώντος που δικαιούμαι, αν αποφασίσω να ζήσω μόνιμα σε μια άλλη χώρα της ΕΕ;
ΝΑΙ — Γενικά οι κανόνες που διέπουν τις συντάξεις επιζώντος για συζύγους ή ορφανά είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για τις αναπηρικές συντάξεις και τις συντάξεις γήρατος. Συγκεκριμένα, οι συντάξεις επιζώντος πρέπει να καταβάλλονται ανεξάρτητα από το πού ζει ο/η σύζυγος στην ΕΕ.
-
Έχω ζήσει και εργαστεί σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Πού πρέπει να υποβάλω αίτηση για αναπηρική σύνταξη;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιούστε αναπηρική σύνταξη από κάθε χώρα της ΕΕ στην οποία έχετε εργαστεί. Μπορείτε να ζητήσετε την καταβολή της αναπηρικής σας σύνταξης στη χώρα όπου ζείτε είτε στη χώρα του τελευταίου ασφαλιστικού σας φορέα.
Η αρχή στην οποία θα υποβάλετε την αίτησή σας θα την διαβιβάσει στις αρχές όλων των άλλων χωρών της ΕΕ στις οποίες έχετε εργαστεί. Για να την διευκολύνετε, θα πρέπει να υποβάλετε λεπτομερείς πληροφορίες για την εργασία σας ή/και για τις εισφορές που καταβάλατε σ'αυτές τις χώρες.
-
Υποχρεούνται οι αρχές των άλλων χωρών να δεχθούν τον βαθμό αναπηρίας που μου αναγνώρισε γιατρός της χώρας όπου ζω μόνιμα σήμερα;
ΟΧΙ — Τα κριτήρια εκτίμησης της αναπηρίας ποικίλλουν από τη μία χώρα στην άλλη.
Εξαίρεση από τον γενικό αυτόν κανόνα αποτελούν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία.
-
Υποχρεούμαι να επιστρέφω στη χώρα που μου καταβάλλει την σύνταξη για τυχόν ελέγχους;
Αν ζείτε σε μια χώρα της ΕΕ αλλά η σύνταξή σας καταβάλλεται σε άλλη, κάθε απαιτούμενος διοικητικός έλεγχος και ιατρική εξέταση θα διενεργούνται από τις αρχές της χώρας στην οποία ζείτε.
Μπορεί, ωστόσο, να σας ζητηθεί να επιστρέψετε στη χώρα που καταβάλλει την σύνταξή σας για ορισμένες εξετάσεις (εφόσον το επιτρέπει η υγεία σας), ιδίως για να ελεγχθεί κατά πόσον έχει αλλάξει ο βαθμός αναπηρίας σας.
-
Μπορούν να μου επιστραφούν οι συνταξιοδοτικές εισφορές που κατέβαλλα στη Σουηδία εάν πάω να ζήσω μόνιμα στην Αυστρία;
ΟΧΙ — Αλλά δεν χάνονται. Θα λάβετε χωριστή σύνταξη από κάθε μία χώρα της ΕΕ στην οποία εργαστήκατε ή καταβάλατε εισφορές επί ένα τουλάχιστον έτος, όταν θα φθάσετε στην ηλικία συνταξιοδότησης που ισχύει στην αντίστοιχη χώρα.
-
Σύντομα πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ στη Γαλλία αφού εργάστηκα σε διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας. Για τον υπολογισμό της σύνταξής μου στη Γαλλία θα προστεθούν όλες οι εισφορές που κατέβαλλα
ΟΧΙ — Δεν θα λάβετε μια γαλλική σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο σύνολο των ετών που εργαστήκατε στην ΕΕ. Θα λάβετε χωριστή σύνταξη από κάθε χώρα στην οποία εργαστήκατε επί ένα τουλάχιστον έτος.
Η τελική σας σύνταξη θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις εισφορές σας σε κάθε χώρα: το ποσό που θα λάβετε από κάθε χώρα θα αντιστοιχεί στο διάστημα της ασφαλιστικής σας κάλυψης εκεί.
-
Το διάστημα που εργάστηκα στην Ιρλανδία ήταν πολύ μικρό για να θεμελιώσω δικαίωμα σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσω τις εισφορές μου;
ΟΧΙ — Οι περίοδοι που εργαστήκατε σε άλλες χώρες συνυπολογίζονται. Όλες οι περίοδοι "προστίθενται" και η σύνταξή σας στην Ιρλανδία θα υπολογιστεί αναλογικά.
Οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν σε κάθε χώρα. Αν είχατε κάλυψη για λιγότερο από ένα χρόνο στην Ιρλανδία, μπορεί να εφαρμοστεί ένας ειδικός κανόνας, επειδή ορισμένες χώρες δεν χορηγούν σύνταξη για μικρά χρονικά διαστήματα: οι μήνες ασφάλισης ή διαμονής σας στην Ιρλανδία δεν θα χαθούν, αλλά θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό της σύνταξής σας από τις χώρες όπου εργαστήκατε για μεγαλύτερο διάστημα.