Veelgestelde vragen - Pensioen/AOW in het buitenland
Ik werk nu in Italië. Worden de pensioenbijdragen die ik in Roemenië heb betaald voordat het EU-lid werd, meegerekend bij de berekening van mijn pensioen?
JA — Dankzij de EU-regels gaan pensioenbijdragen die u betaald heeft in een land voordat het EU-lid werd, niet verloren.
Ik heb ik verschillende EU-landen gewerkt en ik ga binnenkort met pensioen. In welk land moet ik mijn pensioen aanvragen?
Als u in verschillende EU-landen gewerkt heeft, dan kan het zijn dat u in elk van die landen pensioenrechten heeft opgebouwd.
Als het tijd wordt uw pensioen aan te vragen, doet u dit meestal in het land waar u woont of waar u het laatst gewerkt heeft. Dat land is verantwoordelijk voor de verwerking van uw aanvraag en het samenbrengen van de informatie over uw opgebouwde pensioenen in de landen waar u gewoond heeft.
Als u nooit gewerkt heeft in het land waar u nu woont, dan moet u uw pensioen aanvragen in het land waar u het laatst gewerkt heeft. Uw aanvraag wordt daar dan verwerkt.
Wat als de pensioenleeftijd verschillend is in de landen waar ik gewerkt heb?
In het ene land heeft u al vanaf 60 jaar recht op pensioen, terwijl u in een ander land tot 67 moet wachten. Onder dergelijke omstandigheden is het belangrijk dat u vooraf informatie verzamelt uit alle landen waar u gewerkt heeft, over hoe uw situatie eruit komt te zien als u uw pensioendatum verandert.
Het kan van invloed zijn op de hoogte van uw pensioen als u in het ene land eerder met pensioen gaat dan in het ander. De bevoegde autoriteit in het land waar u woont en/of de autoriteiten van de landen waar u gewerkt heeft kunnen u adviseren.
Heb ik nog steeds recht op mijn weduwe- of weduwnaarspensioen als ik naar een ander EU-land verhuis?
JA — Over het algemeen gelden voor uitkeringen voor overlevende echtgenoten dezelfde regels als voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en pensioenen. Een weduwe- of weduwnaarspensioen moet uitbetaald worden, ongeacht in welk EU-land u woont.
Ik heb in verschillende EU-landen gewoond en gewerkt. Waar kan ik mijn arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen?
Meestal zult u een aparte arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen uit alle EU-landen waar u gewerkt heeft. U kunt uw uitkering aanvragen in het land waar u woont of in het land waar u het laatst verzekerd was.
De autoriteiten zullen uw aanvraag doorsturen naar de autoriteiten van de andere EU-landen waar u gewerkt heeft. Daarom is het belangrijk dat u gedetailleerde informatie doorgeeft over uw werk en verzekering in die landen.
Zijn de autoriteiten in de andere landen verplicht mijn graad van invaliditeit, vastgesteld door een arts in het land waar ik nu woon, te erkennen?
NEE — De criteria voor de graad van invaliditeit variëren van het ene land tot het andere.
Op deze regel gelden een paar uitzonderingen in België, Frankrijk en Italië.
Moet ik voor vereiste controles teruggaan naar het land dat mijn uitkering betaalt?
Woont of verblijft u in een bepaald EU-land, maar ontvangt u uw uitkering uit een ander, dan worden eventuele controles meestal uitgevoerd door de autoriteiten van het land waar u woont of verblijft.
Het is mogelijk dat u in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld ter controle van de mate van invaliditeit, terug moet naar het land dat uw uitkering betaalt (als uw gezondheid dat toelaat).
Kan ik de pensioenbijdragen die ik in Zweden heb betaald, terugkrijgen als naar Oostenrijk verhuis?
NEE — Maar u verliest uw geld niet. Wanneer u de pensioenleeftijd bereikt van een EU-land waar u gewerkt heeft of ten minste een jaar pensioenpremie heeft betaald, ontvangt u een apart pensioen van dat land.
Ik ga binnenkort, na mijn pensionering, in Frankrijk wonen. Ik heb in verschillende EU-landen gewerkt, waaronder Frankrijk. Worden al mijn in verschillende landen opgebouwde pensioenrechten opgeteld en bepaalt dat de hoogte van mijn pensioen in Frankrijk?
NEE — U krijgt niet simpelweg een Frans pensioen dat overeenkomt met het aantal gewerkte jaren in de EU. U krijgt een apart pensioen uit elk land waar u ten minste een jaar gewerkt heeft.
Uw definitieve pensioen wordt berekend op grond van de betaalde bijdragen in elk land: wat u ontvangt uit elk land komt overeen met de duur van uw sociale verzekering daar.
De periode waarin ik in Ierland gewerkt heb, is te kort om aanspraak te maken op een pensioen. Verlies ik de pensioenpremie die ik daar betaald heb?
NEE — Er wordt rekening gehouden met de periodes waarin u in andere landen gewerkt heeft. Alle periodes worden opgeteld en uw Ierse pensioen wordt naar verhouding meegerekend.
In alle betrokken landen gelden dezelfde regels. Als u minder dan een jaar pensioenpremie betaald heeft in Ierland, kan een speciale regel gelden, omdat bepaalde landen geen pensioen toekennen voor korte periodes. De maanden waarin u daar pensioenpremie heeft betaald zijn niet verloren maar worden meegenomen bij de berekening van uw pensioen in het andere land of de landen waar u langer gewerkt heeft.