Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Državne mirovine u inozemstvu

 • Sad radim u Italiji. Hoće li se razdoblje kad sam imao socijalno osiguranje u Rumunjskoj prije nego je ona pristupila EU uzeti u obzir kod stjecanja prava na mirovinu?

  DA — pravila EU-a o koordinaciji osiguravaju da se ne gube doprinosi uplaćeni u drugim zemljama prije nego su one postale članicama EU-a.

 • Radio sam u nekoliko zemalja EU-a i planiram uskoro ići u mirovinu. Gdje bih trebao predati zahtjev za starosnu mirovinu?

  Ako ste radili u nekoliko zemalja EU-a, možda ste stekli prava na mirovinu u svakoj zemlji.

  Kada dođe vrijeme za isplatu mirovine, obično zahtjev morate predati u zemlji u kojoj živite ili u zemlji u kojoj ste zadnje radili. Ta je zemlja u tome slučaju odgovorna za obradu vašeg zahtjeva i za prikupljanje evidencije o doprinosima za mirovinsko osiguranje iz svih zemalja u kojima ste živjeli.

  Ako nikada niste radili u zemlji u kojoj sada živite, zahtjev morate predati mjerodavnom nadležnom tijelu u posljednjoj zemlji u kojoj ste radili. Vaš će se zahtjev tamo obrađivati.

 • Što trebam učiniti ako je dobna granica za mirovinu različita u zemljama u kojima sam radio?

  Moguće je da ćete u jednoj zemlji imati pravo na mirovinu sa 60 godina dok u drugoj morate čekati do 67. godine. U takvim okolnostima važno je da saznate unaprijed iz svih zemalja u kojima ste radili što će se dogoditi ako promijenite datum isplate mirovine.

  Ako jednu mirovinu uzmete prije druge, to bi moglo utjecati na iznos koji vam se isplaćuje. Dodatne savjete možete dobiti od nadležnog tijela u zemlji u kojoj živite i/ili nadležnih tijela zemlje u kojoj ste radili.

 • Mogu li još uvijek primati obiteljsku mirovinu ako odlučim živjeti u drugoj zemlji EU-a?

  DA — općenito govoreći pravila o mirovinama za preživjele supružnike ili djecu ista su kao i ona za invalidnost i starosne mirovine. Obiteljske mirovine moraju se isplaćivati bez obzira na to gdje preživjeli supružnik živi u EU.

 • Živio sam i radio u nekoliko zemalja EU-a, gdje bih trebao tražiti invalidsku mirovinu?

  Najčešće ćete dobiti posebnu invalidsku mirovinu iz svake zemlje EU-a u kojoj ste radili. Invalidsku mirovinu možete tražiti u zemlji u kojoj živite ili u posljednjoj zemlji u kojoj ste bili osigurani.

  Tijelo kojem predate zahtjev proslijedit će ga nadležnim tijelima u svim drugim zemljama EU-a u kojima ste radili. Kako biste ubrzali postupak, dostavite podrobne podatke o svom zaposlenju i/ili doprinosima u tim zemljama.

 • Moraju li nadležna tijela u drugim zemljama priznati moj postotak invaliditeta koji je procijenio liječnik u zemlji u kojoj sada živim?

  NE — različite zemlje imaju različite kriterije za procjenu invalidnosti.

  Belgija, Francuska i Italija iznimke su od tog općeg načela.

 • Moram li se vratiti u zemlju koja mi isplaćuje mirovinu u slučaju da su potrebne neke provjere?

  Ako živite ili boravite u jednoj zemlji EU-a, a mirovina vam se isplaćuje u drugoj, sve nužne administrativne provjere i liječničke preglede obavljat će nadležna tijela zemlje u kojoj živite ili boravite.

  Međutim, za neke preglede možda ćete se morati vratiti u zemlju koja vam isplaćuje mirovinu (ako ste sposobni), posebno radi provjere je li vam se promijenio postotak invaliditeta.

 • Mogu li dobiti povrat doprinosa za mirovinsko osiguranje koje sam uplatio u Švedskoj ako odem živjeti u Austriju?

  NE — ali nećete ih izgubiti. Dobit ćete zasebnu mirovinu od svake zemlje EU-a u kojoj ste radili ili uplaćivali doprinose barem godinu dana kada dostignete dobnu granicu za mirovinu u toj zemlji.

 • Ubrzo ću u Francuskoj ići u mirovinu nakon što sam radio u različitim zemljama EU-a, uključujući Francusku. Hoće li se svi moji doprinosi iz različitih zemalja zbrojiti kod izračuna moje mirovine u Francuskoj?

  NE — nećete jednostavno dobiti francusku mirovinu koja će odgovarati ukupnom zbroju godina koje ste radili u EU. Dobit ćete zasebnu mirovinu iz svake zemlje u kojoj ste radili barem godinu dana.

  Konačan iznos vaše mirovine izračunat će se na temelju evidencije o vašim doprinosima u svakoj zemlji: iznos koji ćete primiti od svake zemlje odgovarat će trajanju vašeg socijalnog osiguranja u toj zemlji.

 • Vrijeme koje sam proveo radeći u UK prekratko je da bih mogao dobiti mirovinu. Hoću li izgubiti uplaćene doprinose?

  NE — uzet će se u obzir razdoblja provedena u drugim zemljama. Sva će se razdoblja "skupiti" (zbrojiti) i vaša će se mirovina u UK izračunati na proporcionalnoj osnovi.

  Ista će se pravila primjenjivati u svakoj zemlji. Ako ste u UK bili osigurani kraće od godinu dana, možda će se primjenjivati posebno pravilo jer neke zemlje ne daju mirovinu za kratka vremenska razdoblja: doprinosi koje ste uplatili dok ste živjeli u UK neće biti izgubljeni već će ih druga zemlja ili zemlje u kojima ste duže radili uzeti u obzir kod izračuna mirovine.

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Državne mirovine u inozemstvu
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje