Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 25/11/2016

Πρόσβαση στο διαδίκτυο

Σύνδεση με το διαδίκτυο

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ πρέπει να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών καλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές - περιλαμβανομένων των βασικών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον 1 πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου που να μπορεί να σας παρέχει αυτή την υπηρεσία. Αυτό λέγεται αρχή της «καθολικής υπηρεσίας».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχέςEnglish της χώρας σας. Θα σας φέρουν σε επαφή με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας.

Παράδειγμα

O Τζακ μετακόμισε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σκωτίας και ήθελε να έχει στη νέα του κατοικία διαδικτυακή σύνδεση. Αφού διάφοροι πάροχοι του είπαν ότι το δίκτυό τους δεν κάλυπτε την περιοχή του, βρήκε τελικά ποιος ήταν ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας στη Σκωτία. Ήλθε σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία τον συνέδεσε με το διαδίκτυο.

Συνδρομές σε παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών

Ο πάροχός σας πρέπει να σας δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • τις ισχύουσες τιμές και επιβαρύνσεις, περιλαμβανομένων των διάφορων επιλογών και των πακέτων προσφορών
 • τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις
 • την ποιότητα της υπηρεσίας (π.χ. ταχύτητα τηλεφόρτωσης).

Παράδειγμα

Η Λάουρα από τη Ρουμανία ήθελε να έχει σύνδεση με το διαδίκτυο στο σπίτι της, αλλά δεν ήταν σίγουρη για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα είχε βάσει των διαφόρων πακέτων προσφορών.

Ευτυχώς - όπως το απαιτεί η νομοθεσία - όλοι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών έδιναν επαρκείς πληροφορίες στον ιστότοπό τους. Παράλληλα, η Λάουρα ενημερώθηκε εκτενέστερα από τις ρουμανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Ο πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών οφείλει επίσης:

 • να σας ειδοποιεί αρκετό χρόνο πριν σε περίπτωση που θέλει να αλλάξει τους όρους της σύμβασης (π.χ. να αυξήσει τις τιμές)
 • να σας δίνει τη δυνατότητα να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση χωρίς επιβάρυνση, αν δεν δέχεστε τους νέους όρους
 • να σας προτείνει σύμβαση εύλογης ελάχιστης διάρκειας – για μια αρχική περίοδο το πολύ 12 μηνών· οι συμβάσεις διάρκειας μεγαλύτερης των 2 ετών είναι παράνομες.

Παράδειγμα

Ο Έρικ ήθελε να συνδεθεί με το διαδίκτυο στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, όπου θα έμενε για ένα χρόνο στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών. Διάφοροι πάροχοι όμως του είπαν ότι το ελάχιστο συμβόλαιο που μπορούσαν να του δώσουν ήταν για 2 χρόνια.

Αφού συμβουλεύτηκε την εθνική αρχή ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ενημερώθηκε για τα δικαιώματά του, ο Έρικ επικοινώνησε και πάλι με τους παρόχους και μπόρεσε να πάρει συνδρομή για 1 χρόνο μόνο.

Ειδική βοήθεια σε χρήστες με αναπηρία

Αν είστε χρήστης με κάποια αναπηρία, έχετε δικαίωμα πρόσβασης στο ίδιο φάσμα υπηρεσιών, όπως και οι περισσότεροι καταναλωτές.

Επίσης, ενδεχομένως δικαιούστε ειδικές συσκευές προσβασιμότητας εκ μέρους του παρόχου σας, όπως, π.χ. μεγεθυντικό λογισμικό ή εκφωνητή κειμένου οθόνης, αν έχετε προβλήματα όρασης.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχέςEnglish της χώρας σας μπορούν να σας ενημερώσουν λεπτομερέστερα για αυτά τα δικαιώματα προσβασιμότητας.

Παράδειγμα

Η Βερονίκ από τη Γαλλία, έχει προβλήματα όρασης και χρειάζεται ειδική βοήθεια για να διαβάσει ιστότοπους.

Μετά από συμβουλή ενός φίλου της, επικοινώνησε με τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας στη Γαλλία για να μάθει πώς μπορούσε να λάβει έναν εκφωνητή κειμένου. Ο πάροχος έδωσε στη Βερονίκ το λογισμικό που χρειαζόταν.

Νομοθεσία της ΕΕ
 • Οδηγία για την καθολική υπηρεσία - ανεπίσημη ενοποιημένη έκδοση (2002/22/ΕΚ) pdf English
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές