Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 30/06/2014

work

Εργασιακά δικαιώματα

Απασχόληση

Ως πολίτης χώρας της ΕΕ, δεν χρειάζεστε άδεια εργασίας για να εργαστείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ και μπορείτε να ζείτε σ' αυτήν για λόγους εργασίας - υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Εξαίρεση: Οι υπήκοοι της Κροατίας εξακολουθούν να υπόκεινται σε προσωρινούς περιορισμούς όσον αφορά την απασχόληση στην .

Περισσότερες πληροφορίες:

Προσωρινοί περιορισμοί όσον αφορά την εργασία στην ΕΕ

Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν χρειάζονται άδεια εργασίας για να εργαστούν στην ΕΕ. Αν σας ζητήσουν τέτοια άδεια, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια εδώ.

Αν ξεκινάτε μια επιχείρηση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διατυπώσεις εξακολουθούν να διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ, αλλά τα ενιαία σημεία εξυπηρέτησης κάθε χώρας μπορούν να σας βοηθήσουν στη διεκπεραίωσή τους.

Διαμονή

Αν εργάζεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ, τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας έχετε αυτόματα το δικαίωμα να ζείτε σ' αυτήν.

Ισχύουν ενδεχομένως ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με το αν είστε μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.

  • Αν έχετε σύμβαση εργασίας, έχετε το δικαίωμα να ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, ακόμη και αν δεν εργάζεστε με πλήρη απασχόληση ή εργάζεστε με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
  • Αν είστε αυτοαπασχολούμενος, έχετε το δικαίωμα να ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, εφόσον ασκείτε εκεί σταθερή και συνεχή οικονομική δραστηριότητα.

Οι διοικητικές διατυπώσεις νόμιμης διαμονής στο εξωτερικό ποικίλλουν ανάλογα με τον χρόνο διαμονής σας.

Ίση μεταχείριση και παροχές

Ως πολίτης της ΕΕ εργαζόμενος σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούστε τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας ίση μεταχείριση με τους υπηκόους της νέας σας χώρας. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούστε τις ίδιες παροχές με τους εργαζόμενους της χώρας αυτής ήδη από την ημερομηνία που θα αρχίσετε να εργάζεστε σ' αυτήν.

Δικαιούστε συνεπώς να λαμβάνετε τις παροχές που λαμβάνουν οι υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας καθότι εργάζονται εκεί (ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι). Στις παροχές μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται πλεονεκτήματα που δεν συνδέονται άμεσα με την απασχόληση (π.χ. μειωμένα εισιτήρια τρένου, επικουρικές συντάξεις, υποτροφίες σπουδών ή παροχές ανεργίας για τα παιδιά σας όταν αναζητούν την πρώτη τους δουλειά).

Μπορεί επίσης να συγκεντρώνετε τις προϋποθέσεις για την παροχή μη οικονομικών οφελών (όπως π.χ. το δικαίωμα διερμηνείας σε δικαστικές διαδικασίες).

Αν ζείτε στη συγκεκριμένη χώρα, δικαιούστε επίσης να λαμβάνετε τις παροχές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, καθότι ζουν εκεί.

Αν ζείτε σε χώρα διαφορετική από τη χώρα που εργάζεστε (δηλ. είστε "διασυνοριακός εργαζόμενος"), έχετε το δικαίωμα να ζείτε εκεί ακόμα κι αν δεν έχετε την υπηκοότητα της χώρας. Αν διασχίζετε τα σύνορα για να εργαστείτε, θεωρείται ότι διαθέτετε επαρκή μέσα διαβίωσης.

Μια αληθινή ιστορία

Μάθετε τι είδους παροχές δικαιούστε στη νέα σας χώρα

Η Ροζίτα είναι από την Ιταλία, αλλά ζει και εργάζεται στη Γαλλία με τον σύζυγό της και τα 3 τους παιδιά. Έκανε αίτηση για την έκδοση κάρτας μειωμένου εισιτηρίου τρένου, την οποία δικαιούνται οι πολυμελείς οικογένειες, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε επειδή ούτε αυτή ούτε τα παιδιά της είναι Γάλλοι.

Η Ροζίτα έπρεπε να επιμείνει και, εν ανάγκη, να ζητήσει βοήθεια από τις διάφορες υπηρεσίες παροχής βοήθειας της ΕΕ. Πράγματι, όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΕ με πολυμελείς οικογένειες (σε πολλές χώρες με 3 ή περισσότερα παιδιά) δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο τρένου στις χώρες όπου εργάζονται ήδη από την ημερομηνία που αρχίζουν να εργάζονται, εφόσον τέτοιες μειώσεις ισχύουν για τους υπηκόους της εκάστοτε χώρας.

Παραμονή στο εξωτερικό μετά την απόλυσή σας

Αν χάσατε τη δουλειά σας ενόσω ζούσατε σε άλλη χώρα, εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να ζείτε σ' αυτήν. Δείτε τους όρους και τις διατυπώσεις.

Βοήθεια και Συμβουλές

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης / Προβλήματα με δημόσιες αρχές

Footnote

ή υπήκοος της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας ή της Ελβετίας

Retour au texte en cours.

Εν προκειμένω τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία

Retour au texte en cours.

Στην περίπτωση αυτή, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία

Retour au texte en cours.

Εν προκειμένω τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία

Retour au texte en cours.