Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Актуализация : 25/04/2017

Често задавани въпроси - Развод и законна раздяла

 • Със съпруга ми се оженихме в Чешката република, а последно живяхме заедно в Германия. Съпругът ми, който е британски поданик, сега се върна в Обединеното кралство, а аз оставам в Германия. Мога ли да подам молба за развод

  HE - Може да подадете молба за развод в Чешката република, ако се преместите там и живеете поне шест месеца (ако сте чешки гражданин) или една година (ако не сте). Докато сте в Германия, може да подадете молба за развод там, тъй като това е страната, в която последно сте живели заедно.

 • Има ли общоевропейски правила, които определят чие право ще се прилага при нашия развод или съдебна раздяла, ако единият от нас живее в друга страна?

  HE - Няма да се прилага непременно правото на страната, в която се намират съдилищата, работещи по случая.

  Някои страни от ЕС са се споразумели за правила за определяне на това законите на коя страна ще се прилагат, – това са Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания.

  Но ако в случая става дума за други страни, много е трудно да се определи чии закони ще се прилагат. Поради несигурността, която се създава, и големите разлики между националните законодателства, най-добре е да потърсите съвет от специализиран адвокат по въпроса къде да заведете делото.

 • Решението за моя развод беше издадено в Швеция. За да бъде признато в Полша, трябва ли да мине през полските съдилища?

  HE - Развод (или съдебна раздяла, или анулиране), даден във всяка една от страните на ЕС (в случая Швеция) автоматично се признава във всяка една от останалите (в случая Полша) без никаква специална процедура.

  Можете обаче да получите полски документи, показващи новото ви семейно положение, въз основа на решението от Швеция, когато то е окончателно („окончателно" означава, че то вече не може да бъде обжалвано).

Вижте основната информация по темата
Развод и законна раздяла
Законодателство на ЕС
 • Компетентност, признаване и изпълнение на съдебни решения по брачни дела и дела, свързани с родителска отговорност čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети