Συχνές ερωτήσεις - Διαζύγιο και δικαστικός χωρισμός
-
Ο σύζυγός μου κι εγώ παντρευτήκαμε στην Τσεχική Δημοκρατία και τελευταία ζούσαμε μαζί στη Γερμανία. Ο σύζυγός μου, βέλγος υπήκοος, επέστρεψε στο Βέλγιο, αλλά εγώ εξακολουθώ να ζω στη Γερμανία. Μπορώ να υποβάλω αίτηση διαζυγίου στην Τσεχική Δημοκρατία;
OXI - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου στην Τσεχική Δημοκρατία αν επιστρέψετε και ζήσετε στη χώρα αυτή για έξι μήνες τουλάχιστον (αν είστε υπήκοος της χώρας) ή για έναν χρόνο (αν δεν είστε). Όσο διάστημα ζείτε στη Γερμανία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου εκεί, δεδομένου ότι αυτή είναι η χώρα όπου ζήσατε τελευταία μαζί με τον σύζυγό σας.
-
Υπάρχουν κανόνες ενιαίοι για όλη την ΕΕ, οι οποίοι καθορίζουν ποιο δίκαιο διέπει το διαζύγιο ή τη διάσταση σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος ζει σε άλλη χώρα;
OXI - Δεν θα είναι απαραίτητα το δίκαι ο της χώρας της οποίας τα δικαστήρια εξετάζουν την υπόθεση.
Οι ακόλουθες χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους σε κανόνες που καθορίζουν ποιας χώρας το δίκαιο ισχύει: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία.
Αλλά αν εμπλέκονται χώρες άλλες από αυτές, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ποιο δίκαιο θα εφαρμοστεί. Λόγω της αβεβαιότητας που μπορεί να δημιουργήσει το γεγονός αυτό, και δεδομένου ότι οι εθνικοί νόμοι συνήθως διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό δικηγόρο για το πού θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση διαζυγίου.
-
Η απόφαση για το διαζύγιό μου εκδόθηκε στη Σουηδία. Για να αναγνωριστεί στην Πολωνία, θα πρέπει να περάσω από τα πολωνικά δικαστήρια;
OXI - Ένα διαζύγιο (ή διάσταση ή ακύρωση γάμου) που έχει εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη Σουηδία) αναγνωρίζεται αυτόματα σε κάθε άλλη χώρα (στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην Πολωνία), χωρίς να απαιτείται καμία διαδικασία.
Μπορείτε, ωστόσο, να ενημερώσετε τα πολωνικά έγγραφα που πιστοποιούν την οικογενειακή σας κατάσταση, βάσει της σουηδικής απόφασης μόλις αυτή γίνει τελεσίδικη (δηλαδή, όταν δεν είναι πλέον δυνατή η άσκηση έφεσης).