Întrebări şi răspunsuri - Divorț și separare legală
-
M-am căsătorit în Cehia şi ultimul domiciliu comun a fost în Germania. Soţul meu, cetăţean belgian, s-a întors în Belgia, însă eu locuiesc în continuare în Germania. Pot introduce cererea de divorţ în Cehia?
NU - Puteţi introduce cererea de divorţ în Cehia numai dacă vă întorceţi în această ţară şi locuiţi acolo timp de cel puţin 6 luni (dacă sunteţi cetăţean ceh) sau 1 an (dacă aveţi altă naţionalitate). Atâta timp cât locuiţi în Germania, puteţi introduce cererea de divorţ acolo, întrucât aceasta este ţara în care aţi avut domiciliul comun ultima dată.
-
Există norme UE care prevăd ce legislaţie se aplică în caz de divorţ sau de separare legală, dacă unul dintre soţi locuieşte în altă ţară?
NU - Nu se va aplica neapărat legislaţia ţării în care se află tribunalul care se ocupă de caz.
Unele state membre au convenit asupra normelor în baza cărora se stabileşte ţara a cărei legislaţie se aplică (Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Spania şi Ungaria).
Însă dacă este vorba de alte ţări decât acestea, este foarte greu de precizat care este legislaţia aplicabilă. Având în vedere această nesiguranţă şi faptul că există deseori diferenţe majore între legislaţiile naţionale, este mai bine să consultaţi un avocat specializat.
-
Hotărârea mea de divorţ a fost emisă în Suedia. Pentru ca ea să fie recunoscută în Polonia trebuie să mă adresez unui tribunal polonez?
NU - O hotărâre de divorţ (sau de separare legală ori de anulare a căsătoriei) emisă într-o ţară din UE (în acest caz, în Suedia) va fi recunoscută automat în toate celelalte ţări (în acest caz, în Polonia), fără să fie nevoie de vreo procedură specială.
Cu toate acestea, puteţi să cereţi actualizarea de către autorităţile poloneze a documentelor care atestă noua dumneavoastră stare civilă în baza hotărârii din Suedia, de îndată ce cazul este finalizat (adică atunci când decizia nu mai poate fi atacată).