Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Echtscheiding en scheiding van tafel en bed

 • Mijn man en ik zijn in Tsjechië getrouwd en we hebben samen in Duitsland gewoond. Mijn man, een Brit, is naar het Verenigd Koninkrijk teruggekeerd. Ik woon nog steeds in Duitsland. Kan ik een echtscheiding aanvragen in Tsjechië?

  NEE - U kunt de echtscheiding alleen in Tsjechië aanvragen als u daarnaar terugverhuist en er minimaal zes maanden (als u Tsjechische bent) of een jaar (als niet-Tsjechische) gewoond heeft. Zolang u in Duitsland woont, kunt u de echtscheiding daar aanvragen, omdat dit het land is waar u het laatst samenleefde.

 • Bestaan er EU-regels die bepalen welke wetgeving geldt voor onze echtscheiding of scheiding van tafel en bed als een van ons in een ander land woont?

  NEE - De wet van het land waar de rechtbank waar uw scheiding geregeld wordt, is niet altijd van toepassing.

  Sommige EU-landen hebben zelf regels opgesteld om te bepalen welke wetgeving geldt: België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje.

  Maar als er andere landen dan deze bij betrokken zijn, is het moeilijk te zeggen welke wetgeving geldt. U kunt dan het beste een gespecialiseerde jurist raadplegen.

 • Ik ben in Zweden voor een Zweedse rechtbank gescheiden. Ik wil mijn scheiding in Polen laten erkennen. Moet ik daar dan weer een procedure starten bij een rechtbank?

  NEE - Een scheiding in het ene EU-land wordt automatisch en zonder speciale procedure erkend in een ander EU-land.

  U kunt wel op grond van het Zweedse definitieve vonnis (d.w.z. zodra er geen beroep meer mogelijk is) Poolse documenten aanvragen waaruit blijkt dat uw burgerlijke staat is aangepast.

Algemene informatie hierover
Echtscheiding en scheiding van tafel en bed
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies