Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Razveza in ločitev

 • Z možem sva se poročila na Češkem. Nazadnje sva skupaj živela v Nemčiji. Mož, ki je britanski državljan, se je preselil nazaj v Združeno kraljestvo, sama pa sem ostala v Nemčiji. Ali lahko zahtevek za razvezo vložim na Češkem?

  NE - Zahtevek za razvezo lahko vložite na Češkem samo, če se preselite nazaj v državo in tam živite vsaj 6 mesecev (če imate češko državljanstvo) oziroma eno leto (če nimate češkega državljanstva). Če boste ostali v Nemčiji, lahko tam tudi vložite zahtevek za razvezo, saj sta v tej državi nazadnje živela skupaj.

 • Ali obstajajo pravila na ravni EU, ki določajo, kateri predpisi se uporabljajo pri razvezi ali ločitvi, kadar eden od naju živi v drugi državi?

  NE - Ni nujno, da se uporabijo predpisi države, v kateri se nahaja sodišče, ki zadevo obravnava.

  Nekatere države EU (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Francija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nemčija, Madžarska, Malta, Portugalska, Romunija, Slovenija in Španija) so se dogovorile o tem, kateri predpisi se uporabljajo.

  Če zadevo obravnavajo druge države, je zelo težko napovedati, kateri predpisi se bodo uporabljali. Glede na pravno negotovost zaradi predpisov, ki se po državah pogosto zelo razlikujejo, je najbolje, da se za nasvet v zvezi z vložitvijo zahtevka obrnete na specializiranega pravnika.

 • Odločbo o razvezi je izdalo sodišče na Švedskem. Ali se moram za uveljavitev priznanja odločbe na Poljskem obrniti na poljsko sodišče?

  NE - Odločba o razvezi (ali ločitvi oziroma razveljavitvi zakona), ki jo izda sodišče ene države EU (v tem primeru Švedske), samodejno velja v vseh državah EU (v tem primeru na Poljskem) brez drugih posebnih postopkov.

  Kljub temu lahko na podlagi dokončne odločbe švedskega sodišča („dokončna" pomeni, da zoper njo ni več mogoče vložiti pritožbe) zaprosite za posodobitev svojih poljskih dokumentov, ki potrjujejo vaš zakonski stan.

Glej osnovne informacije o tem področju
Razveza in ločitev
Zakonodaja EU
 • Pristojnost, priznavanje in izvrševanje sodnih odločb v zakonskih sporih in sporih v zvezi s starševsko skrbjo čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje