Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 25/04/2017

Usein kysyttyä - Avioero ja asumusero

 • Avioiduin mieheni kanssa Tšekissä, ja asuimme viimeksi yhdessä Saksassa. Mieheni on britti ja muutti takaisin Britanniaan, mutta itse jään Saksaan. Voinko hakea avioeroa Tšekissä?

  EI - Voit hakea avioeroa Tšekissä vain, jos muutat sinne takaisin ja asut siellä vähintään puoli vuotta (jos olet Tšekin kansalainen) tai vuoden (jos olet muun maan kansalainen). Koska asuitte miehesi kanssa viimeksi yhdessä Saksassa, niin kauan kuin asut siellä, voit hakea avioeroa Saksassa.

 • Onko EU:ssa yhteisiä sääntöjä siitä, minkä maan lainsäädäntöä sovelletaan avioeroon tai asumuseroon silloin, kun puolisot asuvat eri maissa?

  EI - Sovellettava laki voi olla eri maan laki kuin sen, jonka tuomioistuimessa asiaa käsitellään.

  Jotkut EU-maat (Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugal, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia ja Unkari) ovat sopineet siitä, minkä maan lakia tällaisissa tapauksissa sovelletaan.

  Jos vähintään toinen puolisoista kuitenkin asuu jossain muussa maassa, on vaikea ennustaa, minkä maan lakia tapaukseen sovelletaan. Koska kansalliset lait taas ovat keskenään hyvin erilaisia, kannattaa tiedustella alaan erikoistuneelta asianajajalta, missä maassa eroa kannattaa hakea.

 • Minulle myönnettiin avioero Ruotsissa. Jotta avioero tunnustettaisiin myös Puolassa, pitääkö se käsitellä myös puolalaisessa tuomioistuimessa?

  EI - Missä tahansa EU-maassa (tässä tapauksessa Ruotsissa) myönnetty avioero (tai asumusero tai avioliiton mitätöinti) tunnustetaan automaattisesti kaikissa EU-maissa (tässä tapauksessa Puolassa) ilman mitään lisämenettelyä.

  Kun Ruotsissa myönnetty avioero on lopullinen (eli siitä ei enää ole mahdollista valittaa), voit kuitenkin halutessasi hankkia sen perusteella siviilisäätysi muutoksesta myös puolalaiset asiakirjat.

Aiheen pääsivulle
Avioero ja asumusero
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa