Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 27/04/2015

travel

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

112: ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης στις χώρες της ΕΕ

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να καλείτε δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καλώντας τον αριθμό αυτό συνδέεστε απευθείας με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική.

Εκτός από το 112, λειτουργούν και οι εθνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης. Αλλά το 112 είναι ο μόνος αριθμός μέσω του οποίου έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότιος Αφρική.

Περισσότερα για το 112 σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Παράδειγμα

Προλαμβάνοντας μια καταστροφή

Ο Τάσος από την Ελλάδα πήγε για σπουδές στη Λισαβόνα και λίγο καιρό μετά το διαμέρισμά του έπιασε φωτιά. Δεν γνώριζε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης στην Πορτογαλία, αλλά θυμήθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσε λοιπόν το 112 και συνδέθηκε απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Λισαβόνας οι οποίες έστειλαν αμέσως την πυροσβεστική.

Όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείαςбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv). Εάν χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα, με την κάρτα αυτή απλουστεύονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και διευκολύνεται η επιστροφή των χρημάτων που δαπανήσατε για δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Αγνοούμενα παιδιά: 116000

Σε περίπτωση εξαφάνισης του παιδιού σας, είτε στη χώρα όπου κατοικείτε είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε να καλέσετε το 116000, την ανοικτή γραμμή για αγνοούμενα παιδιά, στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μπορείτε επίσης να καλέσετε τον αριθμό αυτό για να δηλώσετε την εξαφάνιση του παιδιού σας. Μέσω της ανοικτής αυτής γραμμής παρέχεται στήριξη στις οικογένειες παιδιών που αγνοούνται.

Επί του παρόντος, η ανοικτή γραμμή 116 000 λειτουργεί σε 22 χώρες της ΕΕ.

Περισσότερα για άλλες γραμμές 116

Παράδειγμα

Πώς να δηλώσετε την εξαφάνιση παιδιού

Ενώ έκαναν διακοπές στη Γαλλία, ο Αντρέας και η Κίρστεν, ένα ζευγάρι από τη Γερμανία βρέθηκαν σε απόγνωση όταν η κόρη τους εξαφανίστηκε στη διάρκεια μιας εκδρομής. Πέρασαν κάποιες ώρες χωρίς να βρουν ίχνη της. Δήλωσαν το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά θυμήθηκαν τον αριθμό κλήσης για τα αγνοούμενα παιδιά στη Γερμανία. Επειδή γνώριζαν ότι η ανοικτή γραμμή 116 000 λειτουργεί και στη Γαλλία, κάλεσαν τον αριθμό και πήραν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές.

Νομοθεσία της ΕΕ
  • Κανόνες της ΕΕ για τις εθνικές γραμμές που αρχίζουν με 116 English
  • Κανόνες της ΕΕ για το 112 English
Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές