Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 29/03/2017

Κόστος περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας

Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο σε άλλη χώρα της ΕΕ –για να τηλεφωνήσετε, να στείλετε μηνύματα ή να συνδεθείτε στο διαδίκτυο– υπάρχει ένα όριο στην τιμή που μπορεί να σας χρεώσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η λεγόμενη ευρωχρέωσηEnglish επιβάλλει ανώτατα όρια στη χρέωση αυτών των υπηρεσιών – ώστε να μπει ένα τέλος στις υπερβολικές τιμές.

Τα ανώτατα τέλη για κλήσεις, μηνύματα και χρήση του διαδικτύου (τηλεφόρτωση δεδομένων) είναι τα εξής:

 

30 Απριλίου 2016**

15 Ιουνίου 2017***

Εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις (ανά λεπτό,εκτός ΦΠΑ)

κανένα επιπλέον τέλος περιαγωγής + μέχρι 0,05 ευρώ

κανένα επιπλέον τέλος περιαγωγής 

Εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις (ανά λεπτό, εκτός ΦΠΑ)

0,0114 ευρώ

Εξερχόμενα κείμενα (ανά κείμενο, εκτός ΦΠΑ)

κανένα επιπλέον τέλος περιαγωγής + μέχρι 0,02 ευρώ

Χρήση του διαδικτύου (τηλεφόρτωση δεδομένων, ανά MB*, εκτός ΦΠΑ)

κανένα επιπλέον τέλος περιαγωγής + μέχρι 0,05 ευρώ

* Το ανώτατο όριο είναι ανά MB, αλλά η χρέωσή σας θα γίνει ανά Kilobyte.
** Το τέλος περιαγωγής ισούται με την εγχώρια τιμή + 0,05 ευρώ και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,19 ευρώ για τις φωνητικές κλήσεις και τα 0,20 ευρώ για τα δεδομένα. Το τέλος περιαγωγής ισούται με την εγχώρια τιμή + 0,02 ευρώ και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,06 ευρώ για τα γραπτά μηνύματα.

*** Τα τέλη περιαγωγής δεν θα ισχύουν πλέον, εφόσον χρησιμοποιείτε το κινητό σας στο εξωτερικό προσωρινά. Οι πάροχοι μπορούν να εξακολουθούν να σας χρεώνουν αν χρησιμοποιείτε την κάρτα SIM σε άλλη χώρα σε μόνιμη βάση.

Αυτές οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές ισχύουν για όλους, εκτός αν έχετε επιλέξει κάποιες ειδικές υπηρεσίες ή πακέτα. Ωστόσο, οι εταιρείες τηλεφωνίας μπορούν να προσφέρουν φθηνότερες τιμές. Γι' αυτό αξίζει να ψάχνετε για ενδιαφέρουσες προσφορές.

Για περισσότερες πληροφορίες ανά χώρα, επικοινωνήστε με την αρμόδια εθνική ρυθμιστική αρχή English .

Ενημέρωση για τις τιμές

Κάθε φορά που αλλάζετε χώρα εντός της ΕΕ, η εταιρεία σας πρέπει να σας ενημερώνει με γραπτό μήνυμα για τις τιμές των εισερχόμενων και εξερχόμενων κλήσεων, των μηνυμάτων και της χρήσης του διαδικτύου (τηλεφόρτωση δεδομένων) στη χώρα της ΕΕ όπου βρίσκεστε.

Προστασία από "εξωφρενικούς" λογαριασμούς

Για να αποφύγετε τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς, έχει τεθεί ανώτατο όριο όσον αφορά τον όγκο των δεδομένων που μπορείτε να "κατεβάσετε" από το κινητό σας ανά τον κόσμο: 50 ευρώ (ή το αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα), εκτός αν έχετε συμφωνήσει διαφορετικό όριο με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Θα λαμβάνετε επίσης προειδοποίηση όταν φθάνετε στο 80% του ορίου που έχετε συμφωνήσει.

Μια αληθινή ιστορία

Όχι άλλοι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Η Άνικο από την Ουγγαρία χρησιμοποιεί πολλές εφαρμογές στο smartphone της: υπηρεσίες ροής μουσικής, κοινωνικής δικτύωσης, για να επικοινωνεί με τους φίλους της, και διαδικτυακό χάρτη για να βρίσκει εστιατόρια. Στις διακοπές της στην Ελλάδα, ξέχασε να απενεργοποιήσει τις αυτόματες επικαιροποιήσεις στο smartphone. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχεί μήπως της έλθει κάποιος "φουσκωμένος" λογαριασμός: αν δεν έχει κάνει διαφορετική συμφωνία με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ισχύει αυτόματα το ανώτατο όριο των 50 ευρώ για περιαγωγή δεδομένων μέσω του κινητού της (συν ΦΠΑ).

Τι να κάνετε σε περίπτωση προβλήματος

Εάν πιστεύετε ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παραβίασε τα δικαιώματά σας όσον αφορά τις τιμές και τους όρους παροχής υπηρεσιών περιαγωγής:

  • επικοινωνήστε με τον πάροχο/πωλητή επισημαίνοντας τα δικαιώματά σας και τις δικές τους υποχρεώσειςEnglish και ζητήστε τους να λύσουν το πρόβλημα προτού αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε περαιτέρω ενέργειες.
  • Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις του παρόχου σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές English . Αυτές θα μπορέσουν ενδεχομένως να επιλύσουν τη διαφορά. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν θεσπίσει ειδικές διαδικασίες για τη δίκαιη και ταχεία επίλυση διαφορών. Μπορείτε να υποβάλετε στις αρχές αυτές καταγγελίες που αφορούν τους όρους και προϋποθέσεις, την ποιότητα της εξυπηρέτησης, τη πρόσβαση σε δίκτυα και υπηρεσίες, όπως τις υπηρεσίες περιαγωγής.

Μια αληθινή ιστορία

Μην επιτρέπετε στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να σας χρεώνει υπερβολικά

Επιστρέφοντας από τις διακοπές της στην Ιταλία, η Μπίργκιτ από τη Δανία έλαβε έναν υψηλό λογαριασμό γιατί χρησιμοποιούσε το "έξυπνο" κινητό της για να επικοινωνεί με φίλους της μέσω διαδικτύου ενόσω έκανε διακοπές. Επικοινώνησε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επισημαίνοντας τα ανώτατα όρια και τις τιμές που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε να επανεξεταστεί το ύψος της χρέωσης. Η εταιρεία τής προσάρμοσε ανάλογα τα τέλη και της έστειλε νέο λογαριασμό.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές