Διαδρομή πλοήγησης

Γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως πολίτης της ΕΕ; Δοκιμάστε τις γνώσεις σας με αυτό το κουίζ.

Επικαιροποίηση : 04/05/2015

vehicles

Ταξινόμηση αυτοκινήτου και σχετικά τέλη

Προσωρινή διαμονή

Εάν διατηρείτε τη μόνιμη κατοικία σας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά σκοπεύετε να διαμείνετε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ για λιγότερο από 6 μήνες, δεν χρειάζεται να ταξινομήσετε εκεί το αυτοκίνητό σας ή να πληρώσετε τέλη. Το αυτοκίνητό σας θα εξακολουθεί να είναι ταξινομημένο στη χώρα της μόνιμης κατοικίας σας.

Εάν διαμένετε σε άλλη χώρα της ΕΕ για διάστημα μικρότερο από 6 μήνες και δεν έχετε ταξινομήσει το αυτοκίνητό σας εκεί, μπορεί να απαγορεύεται από τον νόμο να δανείσετε ή να νοικιάσετε το αυτοκίνητό σας σε κάτοικο της χώρας αυτής.  Κάτοικοι της χώρας ίσως επιτρέπεται να οδηγούν το αυτοκίνητό σας μόνον εάν είστε κι εσείς μαζί τους στο αυτοκίνητο.

Μπορείτε, ωστόσο, να δανείσετε το αυτοκίνητό σας σε φίλους ή συγγενείς σας που έχουν έρθει να σας επισκεφθούν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι κάτοικοι της νέας σας χώρας.

Εάν μένετε σε άλλη χώρα για περισσότερο από 6 μήνες, πρέπει κατά κανόνα να τη δηλώσετε ως νέο τόπο κατοικίας σας και πρέπει να ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας εκεί .

Διαμονή για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών

Εάν μετακομίσετε σε άλλη χώρα της ΕΕ και πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητό σας, θα χρειαστεί να το ταξινομήσετε και να καταβάλετε τα προβλεπόμενα τέλη στη νέα σας χώρα.

Συνήθως, οφείλετε να ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας εντός 6 μηνών. Προτού φύγετε, πρέπει να ζητήσετε από τις αρχές της νέας σας χώρας να σας ενημερώσουν για το πότε ξεκινά να υπολογίζεται η περίοδος διαμονής σας στη χώρα αυτή: από τη στιγμή που φεύγετε από την πατρίδα σας ή από τη στιγμή που φθάνετε στη νέα σας χώρα; Πρέπει επίσης να μάθετε τι δικαιολογητικά θα χρειαστούν για την ταξινόμηση.

Ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν να ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες από τη στιγμή που ξεκινήσατε να κατοικείτε στη χώρα αυτή. Προτού μετακομίσετε σε μια άλλη χώρα , ενημερωθείτε από τις αρχές της χώρας αυτής για το αν ισχύουν μικρότερες προθεσμίες .

Επιλέξτε χώρα

Επιλέξτε χώρα

Κοινά δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ


* Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη δώσει οι εθνικές αρχές

 

Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να απαλλάσσεστε από την καταβολή τελών για τηνταξινόμηση οχήματος εάν έρχεστε από άλλη χώρα της ΕΕ και εφόσον πληροίτε τις σχετικές προϋποθέσεις και έχετε τηρήσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες. Προτού μετακομίσετε στη νέα σας χώρα, επικοινωνήστε με τις εθνικές αρχές της χώρας αυτής.

Μια αληθινή ιστορία

Εξοικονομήστε χρήματα γνωρίζοντας εκ των προτέρων τους κανόνες που ισχύουν στην περίπτωσή σας!

Η Χριστίνα από την Ισπανία βρήκε δουλειά στην Πορτογαλία και μετακόμισε εκεί. Επειδή δεν γνώριζε ότι υπήρχε προθεσμία 6 μηνών, πήγε να ταξινομήσει το αυτοκίνητό της μετά από 8 μήνες στην Πορτογαλία.

Την πληροφόρησαν ότι, εάν είχε ταξινομήσει το αυτοκίνητο νωρίτερα, δεν θα χρειαζόταν να καταβάλει τέλη ταξινόμησης. Επίσης, στην Πορτογαλία η εξάμηνη προθεσμία ξεκινά από τη στιγμή που φεύγετε από την προηγούμενη σας χώρα, και όχι από τη στιγμή που φθάνετε στη νέα.

Εξαιρέσεις από την υποχρέωση ταξινόμησης οχήματος μετά από 6 μήνες

Φοιτητές

Εάν μένετε σε άλλη χώρα μόνον λόγω σπουδών, μπορείτε να οδηγείτε εκεί το αυτοκίνητό σας χωρίς να χρειάζεται να το ταξινομήσετε ή να καταβάλετε τέλη. Αυτό ισχύει για όσο χρονικό διάστημα είστε εγγεγραμμένος σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας αυτής.

Η εξαίρεση αυτή για τους φοιτητές δεν εφαρμόζεται στη Δανία.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Ματιέ είναι από τη Γαλλία και ζει στο Βέλγιο όπου παρακολουθεί ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Λόγω του ότι το αυτοκίνητό του υπέστη ζημίες, ο Ματιέ πήγε στην αστυνομία για να πάρει την έκθεση που έπρεπε να υποβάλει στην ασφαλιστική του εταιρεία. Όταν η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο Ματιέ ζούσε στο Βέλγιο για περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς να έχει ταξινομήσει εκεί το αυτοκίνητό του, του είπαν ότι διέπραξε παρατυπία και ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο.

Ο Ματιέ μπόρεσε να αποδείξει ότι ήταν εγγεγραμμένος στο πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και ότι, ως φοιτητής προερχόμενος από άλλη χώρα της ΕΕ, δεν χρειαζόταν τα καταβάλει τέλη στο Βέλγιο.

Διακινούμενοι εργαζόμενοι

Είστε διασυνοριακός εργαζόμενος (είτε μισθωτός είτε αυτοαπασχολούμενος) εάν εργάζεστε σε χώρα που γειτονεύει με τη χώρα στην οποία ζείτε και επιστρέφετε στη μόνιμη κατοικία σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά το δικό σας αυτοκίνητο για να πηγαίνετε στη δουλειά σας στη γειτονική χώρα, πρέπει να ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας και να καταβάλετε τα σχετικά τέλη στη χώρα όπου ζείτε - και όχι στη χώρα όπου εργάζεστε.

Εάν οδηγείτε αυτοκίνητο της εταιρείας (το οποίο είναι ταξινομημένο στη χώρα όπου εργάζεστε), μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για ιδιωτικούς σκοπούς στη χώρα όπου ζείτε χωρίς να χρειάζεται να το ταξινομήσετε εκεί. Στην περίπτωση αυτή, θα οδηγείτε αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες στη χώρα όπου ζείτε. Αυτό μπορεί να προβληματίσει την τοπική αστυνομία, η οποία οφείλει να ελέγχει ότι τα άτομα που είναι στη δικαιοδοσία της έχουν καταβάλει τα εθνικά τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτου.

Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες μας.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Κίριλ ζει στη Βουλγαρία και εργάζεται στην Ελλάδα για μια ελληνική εταιρεία. Οδηγεί αυτοκίνητο της εταιρείας, το οποίο είναι ταξινομημένο στην Ελλάδα και το οποίο χρησιμοποιεί επίσης για μη επαγγελματικούς σκοπούς στη Βουλγαρία.

Κάποια στιγμή τον σταμάτησε η βουλγαρική αστυνομία και του έγραψε πρόστιμο διότι δεν είχε ταξινομήσει το αυτοκίνητο στη Βουλγαρία. Ο Κίριλ εξήγησε ότι οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα για ιδιωτικούς σκοπούς στη χώρα τους, αλλά η αστυνομία δεν γνώριζε το δικαίωμα αυτό και του επέβαλε πρόστιμο ούτως ή άλλως. Ο Κίριλ προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής και τελικά το πρόστιμο ακυρώθηκε.

Αυτοαπασχολούμενοι διασυνοριακοί εργαζόμενοι

Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος και π.χ. ζείτε στη χώρα  A ενώ εργάζεστε στη χώρα  B, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το εταιρικό σας αυτοκίνητο στη χώρα Α χωρίς να χρειάζεται να το ταξινομήσετε εκεί, μόνον εφόσον:

  • η αγορά του αυτοκινήτου έγινε στο όνομα της εταιρείας σας,
  • το χρησιμοποιείτε στη χώρα Α κυρίως για επαγγελματικούς σκοπούς και μόνον περιστασιακά για ιδιωτικούς σκοπούς,
  • η εταιρεία σας έχει τη νόμιμη έδρα της σε άλλη χώρα.

Προσοχή: για να θεωρηθεί εταιρικό το αυτοκίνητο πρέπει να έχει αγοραστεί στο όνομα της εταιρείας σας. Εάν οδηγείτε αυτοκίνητο που έχει αγοραστεί στο δικό σας όνομα, πρέπει να το καταχωρίσετε στη χώρα όπου ζείτε.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές