Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 25/11/2014

travel

Υπήκοοι της ΕΕ

Αν είστε υπήκοος της ΕΕ , δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ που ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν.

Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.). Οι χώρες Σένγκεν της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που μπορεί να σας υποχρεώνουν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους.

Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Ο άνευ συνόρων χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τα εξής κράτη:

Αυστρία

Ουγγαρία

Νορβηγία

Βέλγιο

Ισλανδία

Πολωνία

Τσεχική Δημοκρατία

Ιταλία

Πορτογαλία

Δανία

Λετονία

Σλοβακία

Εσθονία

Λιχτενστάιν

Σλοβενία

Φινλανδία

Λιθουανία

Ισπανία

Γαλλία

Λουξεμβούργο

Σουηδία

Γερμανία

Μάλτα

Ελβετία

Ελλάδα

Κάτω Χώρες

 

Ωστόσο, έχετε ακόμα την υποχρέωση να επιδεικνύετε έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε από και προς τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν. Προτού ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε από τη χώρα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ που δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν.

Τι να κάνετε, αν διαπιστώσετε ότι

 

  • χάσατε ή σας έκλεψαν το διαβατήριό σας
  • το διαβατήριό σας έληξε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο με έγκυρο δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν συστήματα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Οι όροι και οι διαδικασίες ποικίλλουν κατά πολύ στις διάφορες χώρες. Έτσι, αν βρίσκεστε σε χώρα της ΕΕ, η πρώτη σας κίνηση είναι να επισκεφτείτε το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας. (Αν έχετε παρόμοιο πρόβλημα εκτός της ΕΕ, όπου η χώρα σας δεν διαθέτει προξενείο ή πρεσβεία, δικαιούστε να ζητήσετε προξενική προστασία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.)

Έγγραφα για ανηλίκους

Εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, κάθε παιδί που ταξιδεύει:

  • μόνο του ή
  • με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες ή
  • με έναν μόνο από τους γονείς

θα χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα.

Ενημερωθείτε εκ των προτέρων από την πρεσβεία της χώρας στην οποία πηγαίνει το παιδί σχετικά με τα έγγραφα που ενδεχομένως θα του χρειαστούν για να ταξιδέψει.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Λαρς είναι Σουηδός και πήγε για διακοπές στην Ισπανία.  Πήρε μαζί του την κάρτα ταυτότητας που του έχει χορηγήσει η τράπεζά του. Στη Σουηδία, η κάρτα αυτή αποτελεί αποδεικτικό ταυτότητας.

Αν όμως οι ισπανικές αρχές ζητήσουν ταυτοποίηση των στοιχείων του, ο Λαρς μπορεί να έχει πρόβλημα, επειδή τα μόνα έγκυρα έγγραφα ταυτότητας που αναγνωρίζουν οι ισπανικές αρχές είναι η εθνική ταυτότητα και το διαβατήριο που έχουν εκδώσει οι αρχές της Σουηδίας.

Τι θεωρείται έγκυρο δελτίο ταυτότητας/διαβατήριο στη χώρα σας;

Απαγόρευση εισόδου

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μια χώρα της ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο σε σας ή μέλη της οικογένειάς σας για λόγους "δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας".

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας συνιστάτε "πραγματική, παρούσα και αρκούντως σοβαρή απειλή".

Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αυτή την απόφαση εγγράφως, η οποία θα πρέπει να περιέχει όλη την αιτιολογία καθώς και τον τρόπο και την προθεσμία άσκησης προσφυγής.

Βοήθεια και Συμβουλές

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Μάθετε για τα δικαιώματα που έχετε ως ευρωπαίος πολίτης / Προβλήματα με δημόσιες αρχές

Footnote

ή υπήκοος της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν ή της Νορβηγίας

Retour au texte en cours.

Υποχρεωτικό για Σουηδούς υπηκόους

Retour au texte en cours.