Навигационна пътека

Актуализация : 12/07/2016

vehicles

Наемане на автомобил в чужбина

Предварителна резервация

Ако сте резервирали автомобил онлайн, по телефона или с поръчка по пощата в ЕС, вие нямате автоматично право да анулирате резервацията и да поискате възстановяване на платената сума, въпреки че това може да е предвидено в условията на компанията за отдаване на автомобили под наем.

Наемането на автомобил не е включено в правилата на ЕС, даващи право на 14-дневен „период за размисъл", когато поръчвате стоки и услуги онлайн, по телефона или пощата.

Наемане на автомобил в държава извън ЕС

Ако живеете в ЕС и наемете автомобил в страна извън Съюза, като например Швейцария, важат специални правила при управление на автомобила в страните от ЕС.

Ако планирате да пътувате с наетия от вас автомобил в страни от ЕС и извън него — например от Швейцария до Франция, Германия, Австрия или Италия — трябва да уведомите предварително компанията за отдаване на автомобили под наем. Така могат да ви дадат автомобил регистриран в ЕС, за да се съобразят с митническите закони на Съюза. Повечето компании за отдаване на автомобили под наем в Швейцария предоставят автомобили, регистрирани в ЕС, за лица, пребиваващи в Съюза, за да бъдат спазени митническите правила на ЕС, но трябва да проверите това в съответната компания.

Компанията трябва също така да гарантира, че автомобилът отговаря на митническите правила и правилата за движение по пътищата в страната, в която ще пътувате. Във Франция например в автомобилите задължително трябва да има алкохолен тестер, а в Германия и Австрия зимните гуми са задължителни през определени месеци на годината.

Лизинг на автомобил

Лизингът — дългосрочно отдаване под наем с опция за покупка на автомобила при изтичане на договора — може да се окаже труден, ако планирате да се преместите в друга страна с взетия на лизинг автомобил.

Тъй като сте задължени да застраховате и регистрирате автомобила в страната, в която пребивавате, може да срещнете проблеми, ако застраховката ви не е валидна в страната, в която искате да се преместите.

Компаниите, предоставящи автомобили на лизинг, може да не са съгласни да регистрирате автомобила в друга страна от ЕС.

Валидност на шофьорските книжки

Ако планирате да наемете и да карате автомобил в друга страна от ЕС, трябва да проверите дали шофьорската ви книжка е валидна там.

Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети

В този случай 27-те страни от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.