Navigációs útvonal

Frissítve 06/12/2017

Vásárlói garancia

Ha az Ön cége az interneten vagy valamilyen más, távértékesítésre alkalmas eszköz használatával (pl. telefonon vagy csomagküldő kereskedelem révén) vagy üzlethelyiségen kívül (házaló kereskedés útján) értékesít árut vagy szolgáltatást, vevőjének joga van arra, hogy a vásárlás időpontjától számított 14 napon belül elálljon a vásárlástól és visszaküldje a megvásárolt árut, illetve lemondja a megrendelt szolgáltatást. Ez az ún. gondolkodási, illetve elállási idő. Ezen az időszakon belül a vásárlónak nem kell megindokolnia, miért lép vissza a vásárlástól.

Az uniós jog értelmében továbbá a kereskedőnek kétéves (jogszabály által előírt) szavatosságot kell nyújtania a vásárlónak arra az esetre, ha a termék hibás, vagy nem felel meg a termékleírásnak, vagy ha a jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől. Egyes országokban azonban ennél hosszabb szavatossági időtartam van előírva.

A kereskedő értékesítés utáni felelőssége – hibás termék

Ha a kötelező szavatosság ideje alatt kiderül, hogy a termék hibás vagy nem felel meg a termékleírásnak, illetve a jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől, a terméket értékesítő kereskedő ezért felelősséggel tartozik. Egyes országokban a gyártó vagy az importőr is felelősségre vonható ilyen esetben.

Mikor tarthat igényt a vásárló jogorvoslatra?

Ne feledje, hogy a vállalkozásokat kötik azok a nyilvános állítások, melyeket a termékeikkel kapcsolatban (különösen a hirdetésekben vagy a címkéken) közzétesznek.

Ha Ön kiskereskedő, az uniós jog értelmében szavatosságot kell vállalnia termékeiért, és orvosolnia kell a problémát, ha az Ön által eladott termék:

 • nem felel meg a termékleírásnak;
 • jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől;
 • nem alkalmas arra a célra, amelyre az ilyen termékeket használni szokták, vagy amelyre a vásárló (az Ön beleegyezésével) megrendelte/megvásárolta azt;
 • nem nyújtja azt a minőséget vagy teljesítményt, amely az azonos típusú termékeknél elvárható, vagy
 • helytelenül lett telepítve, ha a telepítést az Ön cége végezte, illetve akkor is, ha a vásárló telepítette a terméket, amennyiben a probléma a telepítési útmutató hiányosságaiból adódott.

Ha egy cég tájékoztatta vásárlóit a megvételre kínált termék minőségi hibáiról, a vásárlók nem élhetnek panasszal a tudomásukra hozott hibákkal kapcsolatban.

Mire tarthat igényt a vásárló?

A vásárlónak, ha hibás terméket kapott, joga van kérni a kereskedőtől, hogy térítésmentesen (a posta-, munkaerő- és anyagköltségek stb. felszámítása nélkül):

 • javítsa a terméket;
 • kicserélje a terméket;
 • árkedvezményt adjon vagy
 • semmissé tegye a szerződést, és teljes egészében visszatérítse a termék vételárát (egyes országokban a vásárlónak nincs joga felbontani az adásvételi szerződést, ha csekély hibáról van szó – például karcolás van a CD-lemez tokján).

A termék javítása vagy cseréje

Az országok többségében ún. jogorvoslati hierarchia van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a vásárlónak először a termék javítását kell kérnie, illetve a cseréjét, ha a javításra nincs lehetőség (mert például túl költséges lenne). A kereskedőnek gondoskodnia kell a termék javításáról vagy cseréjéről észszerű határidőn belül és anélkül, hogy ezzel jelentős kényelmetlenséget okozna a vásárlónak.

Árkedvezmény vagy a vételár teljes megtérítése

A vevő további lehetőségként igényt tarthat árkedvezményre, illetve a vételár teljes megtérítésére, ha a termék javítása vagy cseréje:

 • nem lehetséges;
 • a termék jellegét/hibáját tekintve túl költséges lenne;
 • jelentős kényelmetlenséget okozna a vásárlónak;
 • nem vitelezhető ki észszerű határidőn belül.

Kiegészítő garanciák

Az Ön vállalkozásának természetesen jogában áll, hogy kiegészítő garanciát (kereskedelmi jótállást) nyújtson termékeire, melynek költségét beépítheti a termék árába vagy külön felszámíthatja. Ez a jótállás nem helyettesítheti azonban a jogszabály által előírt, legalább kétéves szavatosságot, és Önnek tájékoztatnia kell vevőjét, hogy a cég által kínált kereskedelmi jótállás nincs hatással a kötelező törvényi garanciára.

A kötelező szavatossághoz és a kereskedői jótálláshoz fűződő jog érvényesítése az EU-ban

Az egyes tagországok szavatosságra, illetve jótállásra vonatkozó végrehajtási szabályai némileg eltérnek egymástól. Az alábbi linkre kattintva utána tud nézni annak, hogy az Ön országában milyen konkrét rendelkezések vannak hatályban a kötelező, illetve a pluszban nyújtható kereskedelmi termékgaranciára.

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

 

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek. Kérjük, hogy a lehető legtöbb információt adja meg, hogy az Enterprise Europe Network helyi tanácsadója rövid időn belül megfelelő választ tudjon Önnek adni.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

IgenNem

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.