Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 12/07/2016

vehicles

Ενοικίαση αυτοκινήτου στο εξωτερικό

Έγκαιρη κράτηση

Εάν έχετε κάνει κράτηση αυτοκινήτου μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή ταχυδρομείου εντός της ΕΕ, δεν αποκτάτε αυτομάτως το δικαίωμα να την ακυρώσετε ή να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων, παρόλο που οι όροι ενοικίασης της εταιρείας μπορεί να το επιτρέπουν.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία δικαιούστε περίοδο "χάριτος" 14 ημερών, όταν παραγγέλνετε προϊόντα και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή ταχυδρομείου.

Ενοικίαση αυτοκινήτου σε χώρα εκτός ΕΕ

Αν ζείτε στην ΕΕ και νοικιάσετε αυτοκίνητο σε χώρα εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία, ισχύουν ειδικοί κανόνες αν το οδηγήσετε σε χώρες της ΕΕ.

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με το ενοικιασμένο αυτοκίνητο τόσο σε χώρες της ΕΕ όσο και σε χώρες εκτός ΕΕ – π.χ. από την Ελβετία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία ή την Ιταλία – θα πρέπει να ενημερώσετε την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων εκ των προτέρων. Η εταιρεία μπορεί να σας νοικιάσει αυτοκίνητο ταξινομημένο στην ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους ενωσιακούς τελωνειακούς κανόνες. Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελβετία παρέχουν πινακίδες κυκλοφορίας με αριθμό ΕΕ σε κατοίκους της ΕΕ, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους ενωσιακούς τελωνειακούς κανόνες, θα πρέπει όμως να επικοινωνείτε με την εκάστοτε εταιρεία.

Επίσης, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων πρέπει να μεριμνά για τη συμμόρφωση του αυτοκινήτου με τους τελωνειακούς κανόνες και τους κανόνες κυκλοφορίας της χώρας στην οποία θα ταξιδέψετε. Για παράδειγμα, στη Γαλλία οι οδηγοί των αυτοκινήτων πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ ανίχνευσης αλκοόλ, ενώ στη Γερμανία και την Αυστρία απαιτούνται χειμερινά ελαστικά για ορισμένους μήνες του χρόνου.

Χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτου

Η χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτου - δηλαδή η μακρόχρονη ενοικίαση αυτοκινήτου με δυνατότητα αγοράς του όταν λήξει η σύμβαση - μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση αν σκοπεύετε να εγκατασταθείτε σε άλλη χώρα με το μισθωμένο αυτοκίνητο.

Επειδή είστε υποχρεωμένοι να ασφαλίσετε και να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο στη χώρα στην οποία κατοικείτε, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα σε περίπτωση που η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας δεν ισχύει στη χώρα στην οποία σκοπεύετε να εγκατασταθείτε.

Επίσης, οι εταιρείες μίσθωσης μπορεί να μην συναινέσουν εύκολα στην ταξινόμηση του αυτοκινήτου σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ισχύς αδειών οδήγησης

Εάν σκοπεύετε να νοικιάσετε και να οδήγησε αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε αν η άδεια οδήγησής σας είναι έγκυρη στη χώρα αυτή.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

Εν προκειμένω, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.