Kruimelpad

Kent u uw rechten? Test uw kennis met onze quiz.

Bijgewerkt : 04/05/2015

vehicles

Auto's: inschrijvingen en belastingen

Tijdelijk verblijf

Als u uw eigen land als vaste verblijfplaats aanhoudt en minder dan 6 maanden in een ander EU-land gaat wonen, dan hoeft u uw auto daar niet in te schrijven. Ook hoeft u daar geen belastingen te betalen. Uw auto blijft dus gewoon ingeschreven in uw vaste land van verblijf.

Als u minder dan 6 maanden in een ander EU-land verblijft en uw auto daar niet heeft ingeschreven, is het verboden om uw auto uit te lenen of te verhuren aan inwoners van dat land. Zij mogen alleen in uw auto rijden als u zelf meerijdt.

U mag uw auto echter wel lenen aan bezoekende vrienden of familieleden, mits zij geen inwoner zijn van dat land.

Als u langer dan 6 maanden in een ander EU-land verblijft, moet u zichzelf daar laten inschrijven en moet u ook uw auto inschrijven in dat land.

Verblijf van langer dan 6 maanden

Verhuist u naar een ander EU-land en neemt u uw auto mee, dan moet u die daar laten inschrijven en er alle nationale belastingen betalen.

Die inschrijving moet normaliter binnen de 6 maanden gebeuren. Voordat u vertrekt, moet u bij de autoriteiten van uw nieuwe land nagaan wanneer die periode ingaat: vanaf het moment dat u uw vorige land van vestiging verlaat of vanaf het moment dat u uw nieuwe land binnenkomt. U moet ook vragen welke bewijsstukken u daarvoor nodig heeft.

In sommige EU-landen moet u uw auto al sneller dan 6 maanden na vestiging in dat land laten inschrijven. Vraag dus, voor u naar een ander land verhuist, bij de autoriteiten in dat land na of er kortere termijnen gelden.

Kies een land

Kies een land

Gemeenschappelijke rechten in alle EU-landen


* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

 

In sommige landen komt u, onder bepaalde voorwaarden en binnen bepaalde termijnen, als u naar een ander land verhuist, in aanmerking voor een vrijstelling van de inschrijvingsbelasting. Neem voor u naar uw nieuwe land verhuist, contact op met de nationale instanties daar.

Een verhaal

Weet wat de regels zijn, het kan u geld besparen!

Cristina uit Spanje vond een baan in Portugal en verhuisde daarheen. Ze was niet op de hoogte van de termijn van 6 maanden en liet pas na 8 maanden haar auto in Portugal inschrijven.

Toen kreeg ze te horen dat ze geen inschrijvingsbelasting had hoeven te betalen als ze binnen de 6 maanden was gekomen. Overigens geldt die termijn van 6 maanden voor de Portugal autoriteiten vanaf het moment dat je je vorige land verlaat, niet vanaf het moment dat je in Portugal aankomt.

Wie hoeft zijn auto niet binnen de 6 maanden in te schrijven?

Studenten

Woont u alleen maar in een ander land om er te studeren, dan kunt u er rijden zonder belastingen te betalen en zonder de auto in te schrijven, net zo lang als u bij een onderwijsinstelling in dat land bent ingeschreven.

Deze uitzondering voor studenten geldt niet in Denemarken!

Een verhaal

Mathieu is een Fransman die in België woont voor een tweejarige post-graduate opleiding. Toen zijn auto beschadigd raakte, ging hij naar de politie om aangifte te doen voor de verzekering. De politie ontdekte dat Mathieu al meer dan een jaar in België woonde en zijn auto niet had laten inschrijven. Hij kreeg te horen dat hij in overtreding was en dat hij een boete zou krijgen.

Mathieu kon echter bewijzen dat hij was ingeschreven bij de universiteit van Antwerpen en daarom, als student uit een ander EU-land, geen auto- of verkeersbelasting hoefde te betalen in België.

Grensarbeiders

U bent een grensarbeider (zelfstandig of niet) als u aan de ene kant van de grens woont en aan de andere kant werkt, en minstens eenmaal per week naar huis gaat.

Gaat u met uw eigen auto regelmatig van het land waar u woont naar het land waar u werkt, dan hoeft u de auto alleen maar in te schrijven en de belastingen te betalen in het land waar u woont, niet in het land waar u werkt.

Rijdt u met een auto van de zaak (die is ingeschreven in het land waar u werkt), dan mag u die in het land waar u woont ook voor privédoeleinden gebruiken, zonder hem daar in te schrijven. U rijdt dan in uw eigen land rond met kentekenplaten uit een ander land. Daar kan de politie u wel vragen over stellen, want zij moeten controleren of inwoners in hun streek wel de nationale motorrijtuigenbelasting hebben betaald.

Komt u in de problemen, dan kunt ons altijd om hulp en advies vragen.

Een verhaal

Kiril woont in Bulgarije en werkt in Griekenland voor een Grieks bedrijf. Hij heeft een auto van de zaak (die in Griekenland is ingeschreven) en rijdt daarmee ook privé in Bulgarije.

Op een dag werd hij aangehouden door de Bulgaarse politie en bekeurd omdat hij de auto niet in Bulgarije had ingeschreven. Kiril legde uit dat hij als grensarbeider zijn auto van de zaak in eigen land ook privé mag gebruiken, maar de politie kende die regel niet en gaf hem toch een bekeuring. Kiril tekende bezwaar aan en even later werd de bekeuring ingetrokken.

Zelfstandige grensarbeiders

Bent u een zelfstandig ondernemer, woont u in land A en werkt u in land B, dan hoeft u uw auto niet in land A in te schrijven op voorwaarde dat:

  • de auto op naam van de zaak is aangekocht
  • u de auto in land A hoofdzakelijk voor uw werk gebruikt en slechts af en toe privé
  • uw bedrijf wettig gevestigd is in een ander land.

Let op: uw auto moet op naam van de zaak staan. Als de auto op uw naam staat, dan moet u de auto zelf registreren in het land waar u woont.

Openbare raadpleging
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies