Навигационна пътека

Актуализация : 20/06/2016

vehicles

Покупка на автомобил в чужбина

Сравнение на цените

Можете да си купите автомобил от която и да е страна от ЕС.

Когато сравнявате цената на даден модел в различни страни, уверете се, че сравнявате атомобили с еднакво оборудване и интериор. Техническите характеристики (климатик, отопление и пр.) могат да се различават в зависимост от това в коя страна се продава автомобилът.

Запознайте се с правилата за ДДС, преди да си купите автомобил от друга страна от ЕС.

Правилата за ДДС за автомобили, купени в друга страна от ЕС, са различни от правилата за другите стоки. Те се различават също така и в зависимост от това дали автомобилът е употребяван или нов и от това дали продавачът е физическо лице или професионалист.

Продавачи, които са физически лица

Имайте предвид, че законодателството за потребителите не важи за частни продажби, така че би трябвало да бъдете изключително предпазливи при покупката на автомобили от физически лица.

При сделка с продавач, който е физическо лице, се уверете, че знаете възможно най-много за него, включително данните му за контакти.

По закон един автомобил трябва да:

  • бъде със задоволително качество,
  • отговаря на рекламата, която му е направена,
  • бъде пригоден за целта.

Новите автомобили обаче ще имат по-висок стандарт за качество в сравнение с колите втора употреба. Законът признава, че автомобилите втора употреба не могат да бъдат без никакви дефекти.

Транспортиране на вашия автомобил

Когато купувате нов автомобил в друга страна от ЕС, ще трябва внимателно да обмислите как да го транспортирате до вашата страна, тъй като той все още няма да бъде регистриран там:

  • Можете сами да организирате изтеглянето на автомобила с помощта на друго превозно средство, надлежно застраховано и регистрирано.
  • Можете да наемете специализирана транспортна компания.
  • Можете да закарате автомобила сами. За целта обаче ще ви е нужна  валидна застраховка (за всички страни, през които ще преминете) и временен регистрационен номер. Те могат да бъдат получени в страната, в която купувате автомобила - продавачът би трябвало да може да ви даде информация по въпроса. Все пак първо проверете дали временният регистрационен номер ще бъде приет във всички страни , през които ще преминете .

Трябва да получите постоянен регистрационен номер на автомобила си в страната, в която го регистрирате.

По-подробно търсене по страни:

Изберете държава

Изберете държава

Общи права в страните от ЕС


* Националните органи все още не са предоставили информация.

 

Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.