Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 29/03/2017

Roamingkosten

Wanneer u in een ander EU-land uw mobiele telefoon gebruikt om te bellen, sms'jes te sturen of te surfen, geldt er een maximum voor de kosten die uw mobiele provider u kan aanrekenen.

In de hele EU geldt het "Eurotarief" voor roamingEnglish , het maximumtarief voor mobiele diensten dat de buitensporig hoge kosten moet indammen.

Maximumtarieven voor gesprekken, sms'jes en dataverkeer:

 

30 april 2016**

15 juni 2017***

Bellen (per minuut, excl. btw)

binnenlands tarief + max. €0,05

geen extra roamingkosten, dus gewoon het binnenlands tarief 

Gebeld worden (per minuut, excl. btw)

€0,0114

Uitgaande sms'jes (per sms, excl. btw)

binnenlands tarief + max. € 0,02

Gegevensgebruik (download per MB*, excl. btw)

binnenlands tarief + max. €0,05

* Het maximumbedrag geldt per MB maar u krijgt een rekening per gebruikte kilobyte.

** Het roamingtarief is gelijk aan het binnenlands tarief + € 0,05, met een maximum van € 0,19 voor bellen en € 0,20 voor dataverkeer. Het roamingtarief is gelijk aan het binnenlands tarief + € 0,02, met een maximum van € 0,06 per sms.
*** Roamingkosten zullen niet langer van toepassing zijn, zolang u uw telefoon tijdelijk in het buitenland gebruikt. Providers mogen wel een bedrag in rekening brengen als u uw simkaart permanent in een ander land gebruikt.

De maxima gelden voor iedereen, tenzij u zelf heeft gekozen voor een speciale dienst of tariefformule. De provider mag natuurlijk ook goedkopere tarieven aanbieden, dus houd uw ogen open voor goedkopere formules.

Voor meer informatie over kwesties in uw land kunt u contact opnemen met de nationale toezichthouder English .

Sms met tarieven

Als u de grens oversteekt naar een ander EU-land, moet uw provider u een sms sturen met de daar geldende tarieven voor gesprekken, sms'jes en surfen (downloaden).

Geen nare verrassingen meer

Om te voorkomen dat u naderhand een torenhoge rekening voor dataverkeer krijgt, wordt het dataverkeer geblokkeerd zodra de kosten hiervan de 50 euro (of een overeenkomstig bedrag in een andere valuta) overschrijden, tenzij u met uw aanbieder een ander bedrag heeft afgesproken. U ontvangt ook een bericht wanneer u op 80% van het maximum zit.

Voorbeeld

Geen astronomische rekeningen meer

De Hongaarse Aniko heeft allerlei apps op haar smartphone geïnstalleerd om muziek te streamen, met vrienden in contact te blijven, en winkels en restaurants in de buurt te vinden. Op vakantie in Griekenland vergeet ze de optie automatische updates op haar smartphone uit te schakelen. Maar ze hoeft niet bang te zijn dat zij per ongeluk tegen al te hoge kosten aanloopt: tenzij ze met haar aanbieder iets anders afspreekt, worden de kosten van dataroaming automatisch begrensd tot 50 euro (plus btw).

Wat als er iets fout gaat?

Houdt uw provider zich volgens u niet aan de wettelijke roamingtarieven en -voorwaarden?

  • Neem dan met hem contact op en wijs hem op uw rechten en zijn plichtenEnglish en vraag hem het probleem op te lossen voordat u het hogerop zoekt.
  • Als u niet tevreden bent met zijn antwoord, kunt u contact opnemen met de nationale toezichthouder English . Die kan u misschien helpen het geschil op te lossen. In veel gevallen is er een speciale procedure om snel tot een aanvaardbare oplossing te komen. U kunt bij die toezichthouder een klacht indienen over contractvoorwaarden, kwaliteit van dienstverlening, toegang tot netwerken en diensten, en roaming.

Voorbeeld

Betaal niet te veel!

Terug in Denemarken na haar vakantie in Italië krijgt Birgit een hoge rekening voor het gebruik van haar smartphone om in Italië contact te houden met het thuisfront. Ze wijst haar provider op de maximumtarieven en -kosten die de EU heeft vastgesteld en vraagt hem de rekening te herzien. Haar provider stuurt haar vervolgens een nieuwe factuur voor een lager bedrag.

EU-wetgeving
Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies